Bridgeblogg från Motala

Splinter

Splinterbud

Splinterbudet är ett användbart tillägg i många pars budarsenal. Det är ett specialiserat sätt att visa trumfstöd som ibland gör det möjligt att bjuda en utgång eller slam som annars skulle missas, och likaså att undvika slam där man märker att anpassningen är dålig i sidofärgerna. Det kan dessutom användas i många olika situationer.

Ett splinterbud är ett ovanligt hopp som visar minst fyrkortsstöd i den senast bjudna färgen, utgångsstyrka och korthet (singel eller renons) i den man hoppade till.

Till exempel:

1♥        4♣ Anm. 1

Svarshanden visar åtminstone fyra hjärter, öppningsstyrka (i stort sett; mer om detta senare) och korthet i klöver.

Hur kan du veta vilka hopp som är splinterbud? De definieras vanligen som svarsbud där man dubbelhoppar i vilken ny färg som helst. Det betyder att efter en 1-öppning, är 3♠, 4♣ och 4♢ alla splinterbud, var och en visande en singel eller renons i den bjudna färgen. Efter en 1-öppning är 4♣, 4♢ och 4♥ alla splinterbud. Notera att detta gäller dubbelhopp — enkelhopp i ny färg betyder något annat.

Varför är dessa bud fördelaktiga? Låt oss titta på ett exempel:

EK654      D10987
KD6           E542
862            5
E6              KDKn

Efter västs1, bjuder öst 4. Ur västs perspektiv, är detta goda nyheter. Hon vet att partnern som mest har en ruter (Anm. 1), vilket gör det säkert att undersöka förutsättningarna för slam.
Varför? Väst behöver inte oroa sig över sina tre ruterhackor. D.v.s man har max en förlorare i och dessutom lär ju östs honnörspoäng vara fördelade i de tre andra färgerna där de gör mer nytta.

Vare sig öppningshanden använder essfråga eller kontrollbudgivning, så är det lätt att komma till 6 och en nästan säker framgång. Lägg märke till att paret har endast 28 hp (Anm.3) tillsammans, långt mindre än de rekommenderade 33 poängen som läroboken föreslår för att bjuda en lillslam.

Om svarshanden hade avgivit ett splinterbud i en annan färg (hjärter, t.ex.) så hade öppningshanden fått en mer pessimistisk syn på slammöjligheterna och endast bjudit utgång.

Hur stark måste svarshanden vara för att bjuda ett splinterbud? Varje par må, naturligtvis, bestämma själva vad som passar dem, men många spelare har funnit att om svarshandens styrka begränsas till 13-15 poäng (vilket inkluderar fördelningspoäng) så blir det enklare för öppningshanden att fatta rätt beslut. Med en svagare hand finns andra bud till hands för svarshanden. Sak samma gäller för starkare händer.

Även öppningshanden kan avge ett splinterbud

Här följer ett exempel:

EKn65           KD743
9                       876
KDKn4            932
ED102           Kn4

Efter 1 (Anm. 2) av öppningshanden, bjuder svarshanden 1. Öppningshanden hoppar sedan till 4, ett splinterbud. Vad betyder det när öppningshanden gör ett sådant här hopp? Det visar anpassning i svarshandens färg (åtminstone fyra kort), en förträfflig hand (kom ihåg, svarshanden kan ha en minimihand, som i det här exemplet) och korthet i den bjudna färgen.

Svarshanden går ner i 4 efter splinterbudet 4, men blir belåten när han får se träkarlen. Med bara 23 gemensamma hp (Anm.3), är spaderutgången en barnlek, och 11 trick är möjliga om klövermasken lyckas.

Notera att om inte splinterbud använts på den här given, kanske öppningshanden hade återbjudit 3. Svarshanden, med en så svag hand, skulle säkert ha passat, och man hade missat den fina utgången.

Kan man använda splinterbud efter 1– eller 1-öppningar? Javisst, bara du är överens om detta med din partner. Efter en 1-öppning, skulle 3, 3 och 3 alla vara splinterbud. Om öppningshanden börjar med 1, är 3, 3 och 4 splinterbud.

Det finns andra tillämpningar för splinterbud i olika budsekvenser

Tänk dig den här:

1 1
2 3

Eftersom paret redan enats om hjärterfärgen, skulle då 3 vara ett naturligt bud? Många par tycker inte det. De använder det som ett splinterbud I stället, som visar utgångsstyrka och korthet i spader.

Kom ihåg att du måste diskutera den här tolkningen med din partner. Det är viktigt att specificera splinterbudens styrka såväl som om de kan användas i andra konstruktiva budgivningar som i det sista exemplet.

Fortsättningen efter splinterbudet

Om man tycker att splinterbudet passar bra kan man visa det genom att bjuda ett kontrollbud, eller direkt fråga efter ess t.ex. Tycker man däremot inte att splinterbudet passar ihop med ens egna kort visar man det lättast genom att bjuda den överenskomna trumffärgen på lägsta nivå.

Om man använder splinter även på lågfärgsöppning kan det bli knepigare eftersom 3NT där ofta är det självklara alternativet om splinterbudet inte passar bra. Återvänder man då till trumf på 4-nivån så har man ju redan missat 3NT. Detta budläge torde därför vara än viktigare att diskutera om man vill införa splinter på lågfärgsöppning också.

Anmärkningar på ovanstående:

Anm. 1 I Modern Standard visar detta hopp från en- till fyrtricksnivån att svarshanden är renons i ”hoppfärgen”.

Anm. 2 I Modern Standard öppnar man med 1.

Anm. 3 + 4 fp

Allmän fara: Risken med splinterbud är att motståndarna ”hittar” sin färg, d.v.s. splinterfärgen.

 

1 kommentar »

  1. Enkelt och klart svar

    Kommentar av Agneta wiklund — 28 januari 2024 @ 18:48


RSS feed for comments on this post.

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.