Bridgeblogg från Motala

Omvända lågfärgshöjningar

Omvända lågfärgshöjningar, anpassat till 4-kortsöppningar

(De flesta beskrivningar man kan läsa på nätet avhandlar omvända lågfärgshöjningar i ett system med 5-korts högfärgsöppningar och då med lite annorlunda svarsstruktur än den nedan, men det här fungerar för de som använder 4-kortsöppningar i alla färger.)

Problemen med vanliga höjningar:

Betrakta budgivningarna här där ÖV använder sig av vanliga lågfärgshöjningar enligt modern standard:

1♢               2♢ (6-9hp)
?
Det är mycket ovanligt att väst här har så mycket poäng att han kan bjuda vidare mot 3NT eller 5♢. Passar han istället så kommer NS ofta in i budgivningen och roffar åt sig delkontraktet, vilket vi ofta förlorar på.. De har ju troligen en högfärg att spela.

1♢               3♢ (10-12hp)
3♥               ?
Nu behöver inte väst särskilkt mycket extra för att 3NT skall vara spelbart, men det är inte så mycket utrymme kvar för att se om man har håll i sidofärgerna eller inte. 3♥ visar väl håll i ♥, men räcker det att öst har håll i
för att han skall kunna bjuda 3NT? Hur skall han veta om vi har ett håll i ♣?

Så här fungerar omvända höjningar av öppningsbud 1/

  • Som vanligt bör man prioritera att visa en 4-korts högfärg hellre än att höja lågfärgen.
  • Med 4-kortsstöd och 6-9 hfp höjer man direkt till 3♣/♢
  • Med 4-kortsstöd och minst 10 hp höjer man till 2♣/♢. Detta är krav att bjuda åtminstone upp till 2NT eller 3♣/♢. Och om man därefter passerar 3♣/♢ så är det krav till minst 3NT eller 4♣/♢ beroende på om man har håll i sidofärgerna eller inte.

Öppnarens möjligheter efter det hoppande budet till 3/

Här kommer öppnaren oftast att passa eftersom svararen är såpass svag och vi redan har hittat en 8-korts trumffärg. Samtidigt har vi gjort det jobbigt för motståndarna att ta sig in i budgivningen – det har ju snabbt blivit en nivå högre än vad det skulle blivit annars.

Om öppnaren däremot skulle ha en hand med ca 17-19 hp så kan 3NT vara tänkbart ändå. Lösningen blir då att öppnaren frågar efter håll med bud i en ny färg på 3-nivån. Det är förstås rondkrav och svararen bjuder 3NT eller 4♣/♢ för att bejaka eller förneka håll, eller t.o.m. 5♣/♢ med poäng i överkant av intervallet och bra anpassning (kanske singel/renons i frågefärgen).

Fortsättningen efter svararens 2/

Höjningen till 2-läget fungerar som ett kommando till båda spelarna att visa håll nerifrån. Det räcker med tre-kortsfärger, eller t.o.m. dubbelton — bara det är ett håll. Om man hoppar över en färg så förnekar man äkta håll i den, och för att partnern fortfarande skall vara intresserad av ett NT-kontrakt så måste han alltså själv ha åtminstone lite håll i den överhoppade färgen. När man har hört tillräckligt mycket från partnern för att veta att vi har håll i alla färger bjuder man NT – antingen 2NT om man är svag, eller direkt 3NT. (Eller kanske något annat för att visa slamintresse om man har mycket mer än man lovat tidigare.)

Återvänder man till 3♣/♢ så förnekar det vidare intresse och är passbart. Med tilläggsvärden får man gå förbi 3♣/♢ för att ytterligare utreda eventuella håll, och då kan man bjuda om överhoppade färger för att t.ex. visa att man har ett halvhåll såsom Dx. Om partnern har knxx i färgen så har man alltså varsitt halvhåll, d.v.s. ett äkta håll tillsammans.

Exempel

85                 E62              1♣        3♣
E96              kn843          pass
K83             109
ED954         kn862

NS har 8-korts ♠ och 21 hp, men det är inte säkert att de hittar att bjuda 3♠ nu.

EK7              104             1♣       3♣
Kkn2            D65            3♢       3NT
K                   kn1065       pass
Kkn9863       E1052

Öst har en svag hand, men väst med 6-korts ♣ och två givna ♠-stick ser att det är nära till 3NT och frågar efter hjälp i ♢. Öst har ett långsamt håll i ♢ och kan bjuda ut.

EK7              942            1♣       3♣
Kkn2            D65           3♢        4♣

K                   653            pass
Kkn9863      ED105

Väst har samma hand som ovan medan öst faktiskt är ett hp starkare. Dock saknas nu håll i så öst bjuder istället 4.

97                   kn54          1♣       2♣
kn106            EK3            2♢        2♥
KD82             kn3            3♣       pass
EK53             D9872

Väst visar ett ♢-håll, och öst ett ♥-håll, men sedan måste väst hoppa över ♠. Återbudet 3♣ visar alltså en svag hand utan äkta ♠-håll. (2NT hade visat en svag hand med ♠-håll.) Öst har visserligen ett halvhåll i ♠ men med minimum själv och minimum hos partnern är det ingen idé att gå vidare. Hade öst däremot varit lite starkare (t.ex. E istället för kn) hade han kunna bjuda 3 för att se om inte väst kunde hjälpa till med ett halvhåll där.

K742               kn86           1♣       2♣
Ekn7               108              2♥       3♣
8                      KDkn9        3♠       3NT
EK765            Dkn104       pass

Väst visar ett ♥-håll (visar det lägre hållet först) och öst kan sedan inte visa något ♠-håll, och visar dessutom med 3♣ att han inte har särskilt mycket tillägg till de 10hp han redan lovat. Väst med 15 hp vill ändå sikta mot 3NT, och det finns två färger kvar att hitta håll i. Han bjuder därför 3♠ och öst kan då visa sitt håll i ♢ genom att bjuda 3NT. (Att 3♠ här visar ett håll snarare än frågar efter ett håll beror på att det finns två färger kvar att reda ut. Om väst hade haft båda hållen hade han bjudit 3NT, och hade han haft ♢-håll så hade han bjudit 3♢. När det bara är en färg kvar, som i given före, frågar man efter håll genom att bjuda färgen.)

6                      E10              1♣        2♣
E1043             Kkn              2♢        2♥
D107              Kkn654        3♣        3♢
KD832           E765             3♥         ?

Väst visar som ovan håll i ♢ samt att han har en minimal öppningshand utan håll i ♠. Västs ♢-bud gör också att öst kan räkna med att hans egen ♢-färg blir mer värdefull. Tidigare har ju öst etablerat krav till 3♣, och när han nu går förbi det har han etablerat krav till minst 3NT eller 4♣/♢. Han ber om mer upplysningar av väst, som med 3♥ berättar att han kan hjälpa till med ♥-hållet. Detta stärker väl ytterligare östs förhoppningar och man har goda förutsättningar att hitta till 6♣.

K1084            Dkn7           1♢          2♢
E96                K2                 2♥          2♠
ED974           K8632          3♣         3NT
kn8                 K107            pass

Väst visar håll i ♥ och öst i ♠. Det är bara en färg kvar, varför 3♣ inte visar håll – det frågar efter håll – ‘fjärde färg’! Det visar dessutom att väst har lite tillägg eftersom han med minimum hade kunnat bjuda 2NT med ♣-håll och 3 utan ♣-håll.

Ytterligare synpunkter

  • Det finns olika uppfattningar kring hur man skall göra om man har passat i förhand. En del väljer att fortsätta använda omvända höjningar, och andra väljer att byta till standardhöjningarna.
  • Likaså finns det olika uppfattningar om man skall använda omvända höjningar eller inte efter att motståndaren till höger har upplysningsdubblat, eller klivit in.
  • Bara man är överens inom paret så kan man välja vilket som helst av alternativen ovan. Lättast att komma ihåg är väl onekligen att använda samma svar i alla lägen?
  • Båda höjningarna skall alerteras. Visserligen har man ju äkta stöd i färgen, men styrkan är något motståndarna kan missta sig på liksom att 1♣/♢ – 2♣/♢ dessutom är ett kravbud.

 

4 kommentarer »

  1. Skulle nog rekommendera några modifieringar. (Efter 1D – 2D)

    2NT = 18-19-sang (motsv)
    3D = 17+ med 6+korts
    3H, 3S = splinter med 17+
    3NT = 14-16 (semi)balans

    Kommentar av Svärfar — 27 juni 2010 @ 00:23

    • Intressant! Splintrarna till 3 i högre färg har vi redan kört med själva även om de inte är inkluderade i framställningen ovan. Vi har dock inte specificerat dem till exakt 17+ men vår styrka för splintern ligger någonstans däromkring.
      Budet 3D har vi inte tänkt på, men det låter rimligt, även om det kanske inte är vanligt. Kan det inte räcka med 5-korts ruter, så ökar frekvensen? Eller du kanske tänker att man med 10-korts slipper oroa sig för damen inför den slam man siktar mot?
      Men NT-buden… Med 14 hp mot partnerns 10+ hoppar du alltså direkt till 3NT. För oss känns det som att det är just då man vill ta det försiktigt och kontrollera lite håll först, för att undvika 3NT på 24 hp och en vidöppen färg. Vad är resonemanget bakom din rekommendation? Att låta något NT-bud betyda 18-19-NT är väl helt ok, men för oss blir det snarare direkt 3NT med håll i sidofärgerna.
      Jag bör kanske tillägga att vi själva även använder oss av Stenberg på lågfärg om vi har minst ca 15 hp, så öppnaren vet att svararen är maximerad till ca 14 hp efter 1D-2D.

      Kommentar av Christian — 27 juni 2010 @ 22:15

      • För min del är det 11+ som gäller för höjningen, så 14 kan man bara inte gå ned med.

        Men en 14-poängare med xx nånstans bjuder man ändå hållvisande. förstås.

        Att ha en lågfärgsstenberg tillsammans med omvända lå-höjningar tycker jag är ett vådligt slöseri.

        Kommentar av Svärfar — 29 juni 2010 @ 14:26

  2. Hej

    Hittade denna blog när jag letade efter en bra beskrivning på XY-NT i 4-kortssystem och blev enormt imponerad av bloggen. Massa nyttigheter, dessutom klart och pedagogiskt beskrivet. Förstår att mycket arbete ligger bakom. Har själv spelat 5 år och är intresserad av budteori och kommer att använda mig av dina sidor i de lag som jag försöker sköta. Vi har nyligen tagit upp Skrot-Stenberg, nu står XY-NT och Puppet Stayman på tur, tack vare dig!

    Än en gång, stort tack!

    Dan Lindblom
    BK StErik

    Kommentar av Dan Lindblom — 09 september 2019 @ 15:37


RSS feed for comments on this post.

Lämna en kommentar

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.