Bridgeblogg från Motala

Essfrågor — RKCB

Många på klubben använder vanlig Blackwood som essfråga och de verkar tycka att det där med RKCB är väldigt krångligt. Jag tänkte det var dags att försöka skriva lite mer samlat om RKCB, och ge några exempel för att visa på fördelarna med detta gentemot enklare essfrågor.

Jag tänker inte nämna något om Gerber (att använda 4♣ som essfråga), mer än att Gerber finns. Jag har helt enkelt nästan aldrig spelat med den. Jag använder hellre 4♣ som kontrollbud. Det finns också en del mer ovanliga essfrågor där man till exempel svarar på antal röda ess, eller antal svarta ess, men de metoderna lämnar jag också därhän. Jag håller  mig de vanligaste: Blackwood, Key Card Blackwood, Roman Key Card Blackwood.

Här är det alltid 4NT som är själva frågebudet, men det finns även essfrågor där man frågar med alla möjliga andra bud. Bland annat finns en alldeles speciell essfråga som kallas Voidwood, men den sparar jag till en annan artikel. Likaså sparar jag kungfrågor till en annan artikel, även om de ju kan ses som en naturlig fortsättning på essfråga.

Allra först skall nog sägas att många essfrågar för mycket. Även om man har alla 4 ess så är det bara 4 stick. För att kunna spela hem en slam behöver man 8 stick till och därför är det viktigt att också ha koll på anpassningen i form av singlar, renonser, långfärger och om ens egna honnörer passar till partnerns färger, och om man har kontroller i alla färger. Själva essfrågan är mest bara en kontrollmetod för att se att man inte tappar stick till två ess direkt.

En god regel är också att man i princip inte bör fråga efter ess, eller nyckelkort, om man inte har något sådant själv. Därför är maxsvaren nedan i princip aldrig aktuella. Om slam är aktuellt fastän man inte har ett enda nyckelkort så ju nämligen partnern ha 3 av 4 ess, eller 4 av 5 nyckelkort på sin hand. Då borde han kunna gå vidare mot slam själv om jag bara har visat min styrka och kanske något kontrollbud för att visa slamintresse. På det sättet minskar vi nog också risken att vi frågar efter ess och sedan får stanna i 5/♠ som går en bet.
 

Kungfråga

Oavsett vilken modell man använder av dessa två så kan man efter svaret på 4NT gå vidare med 5NT som kungfråga, men här är det många mindre rutinerade som tänker fel och frågar efter kungar fastän de inte borde. För att det skall vara intressant med kungfråga måste man vara intresserad av storslam. Kungfrågan tar ju oss nämligen upp på 6-nivån så det går inte att stanna lägre än lillslam, och om vi ändå vet att vi saknar ett ess, eller ett nyckelkort, så vet vi ju redan att vi kan inte spela hem storslam. Varför skall man då fråga vidare? Det ger bara motståndarna onödig information inför spelet.

Därför: det är först när man vet att man har alla ess (alla nyckelkort) som det är intressant att börja fråga efter kungar! (Och mer om hur det går till kommer i en senare artikel, även om lite kungssvar faktiskt kommer in här också, i trumfdamfrågan!)
Dessutom är det så att kungfrågan 5NT inte bara borde ses som en kungfråga utan mer som en signal om att ‘vi kan ha en storslam partner! Har du några kungar?’

Tänker man på det på det sättet så inser man att partnern då kan lägga på till storslam, oavsett hur många kungar han har, om han bara har något extra bra värde på handen. Kanske har han en eller ett par trumf mer än partnern kan förvänta sig, eller en stark och tät sidofärg som kan ge något extra stick.
Det blir dock inte så bra om partern frågat efter kungar fastän vi saknade ett nyckelkort.


Blackwood

Detta är en ganska vanligt essfrågemetod, trots att det är ganska simpelt. Det är nämligen så pass enkelt att det svårt att göra fel. För ett nykomponerat par som knappt haft tid att diskutera ihop sig passar det därför bra eller vid bridge på internet när man knappt vet vem man spelar med. Förstås passar det även i NT-kontrakt eftersom man ju där ändå inte har någon trumfkung eller trumfdam att bry sig om. Det är en väldigt tidig konvention och skapades av Easley Blackwood så tidigt som 1934 har jag läst. Så här ser svaren ut enligt Blackwood:

5♣ = 0 ess (eller 4)
5 = 1 ess
5 = 2 ess
5♠ = 3 ess


Key Card Blackwood

Att det finns fyra ess verkar ju naturligt och bra, men någon kom på att även trumfkungen är väldigt viktig och räknade in den som ett femte ess. För att undvika begreppsförvirring brukar man då prata om nyckelkort istället, dvs de fyra essen tillsammans med trumfkungen utgör fem nyckelkort. Svarsskalan för denna nyckelkorts-Blackwood (Key Card Blackwood = KCB) blir väldigt lik den ovan:

5♣ = 0 nyckelkort, eller 4
5 = 1 nyckelkort (eller 5)
5 = 2 nyckelkort
5♠ = 3 nyckelkort


RKCB 0314 (Roman Key Card Blackwood)

Ännu lite senare kom någon på att även trumfdamen var intressant att få med i frågandet och svarandet. För att spela hem en lillslam i trumf kan vi sakna antingen ett nyckelkort eller trumfdamen, men inte båda. Visst kan man ibland maska ut trumfdamen men det är lite för osäkert för att riskera poängen för en säker utgång.

Med RKCB 0314 blir svarsstrukturen:

5♣ = 0 eller 3 nyckelkort
5 = 1 eller 4 nyckelkort
5 = 2 (eller 5) nyckelkort utan trumfdam
5♠ = 2 (eller 5) nyckelkort med trumfdam

Notera att vi fortfarande talar om nyckelkort, dvs trumfkungen räknas in som ett femte nyckelkort likvärdigt med de fyra essen. Man bör väl också nämma att det finns två olika RKCB-varianter. Den med svar enligt ovan kallas RKCB 0314, där ’03’ och ’14’ står för vad 5♣ och 5 betyder. Den andra varianten kallas
RKCB 1430 och där betyder förstås 5♣ 1 eller 4 nyckelkort, medan 5 betyder 0 eller 3. Vilken variant som är bäst kan diskuteras, och Eddie Kantar som har skrivit en massa böcker i ämnet har själv reviderat fram och tillbaka och menar i sin senaste bok i ämnet att det bästa är att använda båda varianterna beroende på om det är den starke eller den svage i paret som frågar. Då måste man också införa en massa regler för hur man skall veta vem som är att betrakta som stark respektive svag. Jag tror det blir för rörigt för 99.99% av alla bridgespelare att hålla reda på. Välj en metod och använd den konsekvent!
Många IMP har förlorats av par där man är oeniga om vilken metod man använder.

Oavsett om man använder RKCB 0314 eller RKCB 1430 så ser fortsättningen likadan ut, och här väljer jag att beskriva RKCB 0314 eftersom jag tror den är mest ursprunglig — någon som vet? (Själv spelar jag visserligen med 1430-varianten, så jag hoppas jag kan hålla tankarna i styr nu.)

Alltså! Efter svaret 5 och 5♠ vet frågaren om partnern har trumfdamen eller ej och kan gå vidare med kungfråga om han vill, eller bjuda ett slutbud. Om han däremot fick svaret 5♣ eller 5 så kan han fråga en gång till för att få reda på om partnern har trumfdamen. Reläbudet, dvs budet just över svaret på 4NT, är alltid trumfdamfråga. Dvs om partnern svarade 5♣ så är 5 trumfdamfråga; om partnern svarade 5 så är 5 trumfdamfråga. Detta ställer dock till lite besvär om trumfdamfrågan råkar vara detsamma som vår trumffärg — vill man stanna i 5/5 eller vill partnern absolut veta om jag har trumfdamen? Detta specialfall återkommer vi till senare.

När man svarar på trumfdamfråga gäller följande struktur:

Ingen trumfdam— bjud trumffärgen så billigt som möjligt! Om färgen för trumfdamfrågan är vår trumffärg passar man om man har det lägre antalet ess (dvs 0 eller 1), och höjer till lillslam i vår färg om man har det högre antalet ess (3 eller 4).

Trumfdam utan kungar i sidofärgerna — Bjud 5NT!

Trumfdam med en eller flera kungar i sidofärgerna — Bjud den närmsta färgen där man har en kung!

Så lite exempel:


North Deals
None Vul
♠ A 8
A Q 6
A 5
♣ A Q 10 7 3 2
N
W E
S
♠ K Q 10 9 5 2
9 4
K 10 3
♣ 8 6

West North East South
Pass 2 ♠ Pass
2 NT1 Pass 3 2 Pass
3 ♠3 Pass 4 4 Pass
5 ♠5 Pass 6 ♠ Pass
Pass Pass
  1. Stöd och krav
  2. Lite tillägg och lite
  3. Krav.
  4. Kontrollbud
  5. Slamintresse

Här säger vi att ÖV kommit överens om Blackwood.

Väst kan redan på öppningsbudet se att man skall spela minst utgång men tar det lite lugnt och får veta att öppnaren inte har en minimihand, och dessutom lite styrka i .

Med vanlig Blackwood har inte väst så mycket för att essfråga — han vet ju vad svaret kommer bli. Istället kanske han kan försöka få öst att kontrollbjuda ♣ som här? Att 3♠ är krav beror på att väst redan har visat en stark hand med stöd, och därefter har ju öst visat tillägg. Det måste innebära att man skall till utgång. Att då bjuda ett lugnt 3♠ är för att lämna plats för kontrollbud så att man kan komma till slam. Öst visar sin första kontroll, och har därmed också förnekat kontroll i ♣. Väst vet alltså att man saknar ♣K, så 7♠ går säkerligen inte, men 6♠ kan gå bra om öst har en toppstark ♠-färg. Västs hopp till 5♠ frågar just efter om öst har toppstyrka i ♠ eller inte.


North Deals
None Vul
♠ A 8
A Q 6
A 5
♣ A Q 10 7 3 2
N
W E
S
♠ K Q 10 9 5 2
9 4
K 10 3
♣ 8 6

West North East South
Pass 2 ♠ Pass
2 NT1 Pass 3 2 Pass
3 ♠3 Pass 4 4 Pass
4 NT5 Pass 5 6 Pass
?
  1. Stöd och krav
  2. Lite tillägg och lite
  3. Krav
  4. Kontrollbud
  5. KCB
  6. Ett eller fyra nyckelkort

Samma giv igen, men nu använder ÖV Key Card Blackwood.

Efter samma inledning som tidigare kan väst välja att fråga efter nyckelkort, och får då höra att öst har ♠K.

Däremot vet väst inget om ♠D, men får väl gissa på att 6♠ nog är rätt kontrakt. Men om nu öst sitter med t.ex.

♠K107652
94
Kkn10
♣kn6

så är det väl egentligen bättre att spela 6NT eftersom man då kan förlita sig på ♣-färgen om ♠-färgen sitter elakt. Dessutom får man nog utspel i eller ♣ rakt upp i en gaffel.

Med den hand öst nu har är nog 6♠ ett bättre kontrakt eftersom han då kan stjäla stick i ♣.

Den springande punkten tycker jag verkar vara huruvida öst har ♠D eller inte och det finns det inget sätt att ta reda på med KCB.


North Deals
None Vul
♠ A 8
A Q 6
A 5
♣ A Q 10 7 3 2
N
W E
S
♠ K Q 10 9 5 2
9 4
K 10 3
♣ 8 6

West North East South
Pass 2 ♠ Pass
2 NT1 Pass 3 2 Pass
3 ♠3 Pass 4 4 Pass
4 NT5 Pass 5 6 Pass
5 7 Pass 6 8 Pass
6 ♠9 Pass Pass Pass
  1. Stöd och krav
  2. Lite tillägg och lite
  3. Krav
  4. Kontrollbud
  5. RKCB 0314
  6. Ett eller fyra nyckelkort
  7. Har du trumfdamen?
  8. Ja, och min närmsta kung är i
  9. Då stannar vi här!

Återigen samma hand, men nu låter vi ÖV använda RKCB 1430. Väst kan då få reda på exakt hur det är med ♠K och ♠D, precis vad han behöver veta.

Efter svaren på 4NT och trumfdamfrågan kan väst skissera östs hand ganska exakt:

♠: KDxxxx efter öppningsbudet och svaren på västs frågor.
♣: Ingen kung, ej singel ty inget kontrollbud i ♣.
: Minst Kxx pga budet 3 och att han visat en kung i färgen.
: Möjligen singel, inte mycket hp ty minst 8 hp i övriga färger och är maximerad till 10 hp pga öppningsbudet.

Därmed har väst ett bättre beslutsunderlag när han bestämmer sig för slutbudet.

Vad väst mest av allt hade velat var ju att öst skulle ha ♣K för då är storslammen så gott som säker. Att han inte har den är ju klart redan i och med kontrollbudet 4 för i och med att öst då hoppar över att kontrollbjuda 4♣ så har han förnekat kontroll i ♣.


North Deals
None Vul
♠ 9 7
A 9 8 7 6
A J 8 4 2
♣ 3
N
W E
S
♠ K Q
K 10 4 3
K 10 3
♣ A K J 5

West North East South
Pass 1 Pass
4 Pass 4 NT1 Pass
5 2 Pass 6 Pass
Pass Pass
  1. Blackwood
  2. Två ess

Så tar vi en ny giv med Blackwood.

Kanske borde man inte hoppa till 4 här, men nu gäller det ju essfrågandet…

Hur som helst så räknar öst med att väst har ca 8-10 hp och en svitad hand. Det borde kunna räcka till slam eftersom öst har hyfsat stöd i vilken sidofärg väst än kan tänkas ha.

Väst visar sina två ess, men sedan tvingas öst chansa lite. Att man tappar stick till ett ess är väl ok, men trumfdamen — undrar vem som har den? Här tappar man till den också men det vet man inte förrän brickan är färdigspelad.

Med KCB hade det blivit likadant, men med RKCB i någon form hade öst vetat att man saknar både ett nyckelkort och trumfdamen och då kan man stanna i 5.


North Deals
None Vul
♠ 9 7
K Q 8 7 6
A J 8 4 2
♣ 3
N
W E
S
♠ K Q
A 10 4 3
K 10 3
♣ A K J 5

West North East South
Pass 1 Pass
4 Pass 4 NT1 Pass
5 2 Pass 6 Pass
Pass Pass
  1. Blackwood
  2. Ett ess

Vi fortsätter med Blackwood, men ändrar lite på given istället.

Väst har fortfarande sina 8-10 hp och en svitad hand. Öst frågar på samma sätt och får svaret ett ess. Därefter får öst chansa på vad som kan vara rätt — pass eller 6?

Den här gången är 6 ett bra kontrakt. Det gäller bara att man hittar D. Om man får ♣-utspel behövs inte ens det eftersom man då hinner saka sina ♠-förlorare på höga ♣.

Skillnaden ligger till stor del i trumfdamen.

Med KCB här hade väst svarat två nyckelkort och då blir det en lättare chansning för öst. Med RKCB får öst höra ‘två nyckelkort och trumfdam’ och kan bjuda 6 med självförtroende.


North Deals
None Vul
♠ J
J 9 8 7 6 5
A Q 8 4 2
♣ 3
N
W E
S
♠ K Q
A 10 4 3
K 10 3
♣ A K J 5

West North East South
Pass 1 Pass
4 Pass 4 NT1 Pass
5 2 Pass 6 Pass
Pass Pass
  1. Blackwood
  2. Ett ess

Och så ändrar vi västs hand en del, kanske lite extremt men ändå. Blackwood fortfarande.

Östs hand är oförändrad och västs svar är desamma som tidigare. Dock går det inte att spela hem 6 den här gången, men öst får ju chansa som förut.

Med KCB hade väst också svarat ‘ett nyckelkort’ men då vet öst att man saknar två av fem. Enkelt att stanna i 5 då!

Med RKCB 0314 hade väst bjudit 5 (1 eller 4) och öst ser ju att det omöjligen kan vara fyra. Även då är det enkelt att stanna.


North Deals
None Vul
♠ A 8 7 3
A K
A J 9 6 4 2
♣ 8
N
W E
S
♠ J 9 6 4
Q 7
K Q
♣ A K 6 5 4

West North East South
Pass 1 ♣ Pass
1 Pass 1 ♠ Pass
4 NT1 Pass 5 2 Pass
5 3 Pass 5 ♠4 Pass
Pass5 Pass
  1. RKCB 0314
  2. Ett eller fyra nyckelkort
  3. Har du trumfdamen
  4. Nä!
  5. Då stannar vi!

Nu byter vi till RKCB 0314.

Det här motsvarar ju ungefär förra given, med avsaknad av trumfkung och trumfdam. Så här blir det med RKCB:

Väst som ju själv har tre nyckelkort vet att öst inte kan ha fyra. Alltså har öst ett, och ett saknas. Trumfdamen då? Om öst har den är det nog rätt att bjuda slammen ändå. Men när man får veta att även den saknas är det säkrast att stanna.

Med Blackwood ser man bara att man har alla ess och brakar in i 6♠ med huvudet före, och med KCB får man gissa vem som har trumfdamen.


North Deals
None Vul
♠ 7
A K 9 5
A Q
♣ K Q 10 9 7 3
N
W E
S
♠ K 10 5
J 8 7 2
K 9 7
♣ A J 2

West North East South
Pass 1 Pass
2 NT1 Pass 4 2 Pass
4 NT3 Pass 5 4 Pass
5 5 Pass Pass6 Pass
  1. Stenberg
  2. Minimum
  3. RKCB 0314
  4. 1 eller 4
  5. Har du trumfdamen?
  6. Nej, och bara ett nyckelkort, inte 4

Nu är det RKCB 0314 för hela slanten.

Det fick bli en enkel Stenberg den här gången, och väst är stark nog att inte stoppas av ett minimsvar. Han får reda på att öst har ett eller fyra nyckelkort (och väst ser ju att det inte kan vara fyra.) Väst vet då att man saknar ett nyckelkort, men det går förmodligen bra att spela slam ändå om man inte saknar trumfdamen dessutom. Därför frågar han efter trumfdam med det vanliga reläbudet.

Öst kan inte hjälpa till med trumfdamen och passar därför ner frågebudet eftersom frågan 5 är detsamma som vår trumffärg och han inte heller har det högre antalet nyckelkort. (Med fyra nyckelkort hade han höjt till 6.)


North Deals
None Vul
♠ 7
A K 9 5
A Q
♣ K Q 10 9 7 3
N
W E
S
♠ K 10 5
Q 8 7 2
K 9 7
♣ A J 2

West North East South
Pass 1 Pass
2 NT1 Pass 4 2 Pass
4 NT3 Pass 5 4 Pass
5 5 Pass 5 ♠6 Pass
6 7 Pass Pass Pass
  1. Stenberg
  2. Minimum
  3. RKCB 0314
  4. 1 eller 4
  5. Har du trumfdamen?
  6. Ja, D och ♠K
  7. Jag är inte intresserad av mer än så här.

Nu nästan samma giv igen men öst har fått trumfdamen på sin hand. Då passar han inte längre på damfrågan utan bejakar damen och visar sin närmsta kung.

Väst vet ju dock att man saknar ett nyckelkort och då stannar man i lillslam.


North Deals
None Vul
♠ 7
A K 9 5
A Q
♣ A Q J 10 7 3
N
W E
S
♠ A 10 5
Q 8 7 2
K 9 7
♣ K 9 2

West North East South
Pass 1 Pass
2 NT1 Pass 4 2 Pass
4 NT3 Pass 5 4 Pass
5 ♠5 Pass 6 ♣6 Pass
7 7 Pass Pass Pass
  1. Stenberg
  2. Minimum
  3. RKCB 0314
  4. 1 eller 4
  5. Har du trumfdamen? Och du får inte passa!
  6. Ja, D och ♣K
  7. Finfint!

Nu nästan samma giv ytterligare en gång, men förutom trumfdamen har öst nu bytt svarta honnörer.

Efter svaret ett (eller fyra) nyckelkort så vet väst att vi skall spela lillslam, men om partnern har D kan vi kanske till och med spela storslam? Att då bjuda 5 och riskera att partnern passar för att han saknar D vore dumt. Därför finns budet just ovanför vår trumffärg tillgängligt som en extra trumfdamfråga som inte är passbar. (Detta gäller förstås bara då den vanliga trumfdamfrågan är detsamma som vår färg.)

Öst visar trumfdamen och sin närmsta kung med budet 6♣. Väst vet om alla nyckelkort och ser att med ♣K till sin färg så passar korten perfekt. Han kan räkna in ett stick i ♠, fyra i , ett i och sex i ♣. Dessutom har han en ♠-stöld som det trettonde sticket. Vem har sagt att man behöver 36 hp för att bjuda storslam?


North Deals
None Vul
♠ 7
A K 9 5
K Q
♣ A Q J 10 7 3
N
W E
S
♠ A 10 5
Q 8 7 2
A 9 7
♣ K 9 2

West North East South
Pass 1 Pass
2 NT1 Pass 4 2 Pass
4 NT3 Pass 5 ♠4 Pass
5 NT5 Pass 6 ♣6 Pass
7 7 Pass Pass Pass
  1. Stenberg
  2. Minimum
  3. RKCB 0314
  4. 2 nyckelkort samt trumfdamen
  5. Några kungar?
  6. Ja, ♣K till att börja med
  7. Perfekt

Nu nästan samma giv ytterligare en gång, men topphonnörerna i har bytt plats mellan öst och väst så att öst kan ge besked om damen redan i sitt första svar.

Väst blir förstås glad över svaret, men det är ju ♣K som är avgörande. Därför får det bli en kungfråga och för enkelhets skull kan vi säga att ÖV använder Sjöbergs metod. Med den metoden visar öst här att han har ♣K.

(Använder man en kungfråga där man bara får reda på antalet kungar så är det ju lite osäkrare eftersom öst skulle kunna ha ♠K istället. En utförligare genomgång av Sjöbergs kungfråga får dock komma i en senare artikel, men i korthet går det ut på att visa sin billigaste kung och därefter kan frågaren ev bjuda en ny färg under trumfen för att fråga efter kungen i den färgen.)


North Deals
None Vul
♠ K 10 8 4
9 6
A 10 2
♣ A 9 8 3
N
W E
S
♠ A Q 7 6 2
A Q 7 5
K 6
♣ K J

West North East South
Pass 1 ♠ Pass
3 ♠ Pass 4 NT1 Pass
5 ♣2 Pass 5 ♠3 Pass
6 ♠4 Pass Pass Pass
  1. RKCB 0314
  2. 0 eller 3
  3. Har du noll vill jag absolut stanna.
  4. Här var det tre!

Några klurigheter finns det med RKCB och det handlar dels om de dubbeltydiga buden. Man kan tycka att det är svårt att veta när det lovar det högre antalet och när det lovar det lägre antalet. Genom att tänka till brukar man kunna räta ut frågetecknen som uppstår, såsom här till exempel:

Ur östs synvinkel så skulle väst kunna ha

♠knxxx
Kknx
Dknx
♣Dx

och det blir ju också tillräckligt för hoppet till 3♠. Då vill öst verkligen inte högre än 5♠ så öst är beredd på att stanna där.

Ansvaret att komma vidare faller nu på väst!

Tumregeln säger ju att öst måste ha minst ett nyckelkort själv för att få fråga, så fyra av fem nyckelkort har vi definitivt och saknar vi trumfdamen får vi väl hoppas på att kunna maska ut den. Men! Efter en sådan här budgivning där väst bara lovat ca 10 hp så måste ju öst ha betydande styrka. Han kan knappast hoppa till 4NT med ett enda ess och en tråkig hand utan trumfdam. Då hade han valt att kontrollbjuda eller bara höja till 4♠. Alltså bör vi kunna spela 6♠ och väst får inte tveka att bjuda det.

Därmed vet öst att väst har tre nyckelkort och inte noll, och en bra dag kanske öst då kan lägga på till 7♠.

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post.

Lämna en kommentar

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.