Bridgeblogg från Motala

Puppet Stayman

Detta är en variant av den vanliga Stayman som lärs ut på de flesta nybörjarkurser. Framför allt är den användbar efter öppning med 2NT, eller för den delen också om man öppnar med 2♣, partnern bjuder 2♦ som reläbud och man sedan bjuder 2NT för att visa en balanserad hand med annan styrka. Med vanlig stayman kombinerat med överföringar kan man ju hitta 4-4-anpassning samt 5-3-anpassning där svararen har 5 och öppnaren 3. Däremot kan man inte hitta anpassningen då öppnaren har 5 och svararen 3 – det går däremot med puppet Stayman.

Puppet Stayman ersätter alltså 3♣ och man kan fortfarande ha alla andra svarsbud precis som tidigare, inklusive överföringar och vad man vill. Det som är förändrat jämfört med vanlig Stayman är hur man svarar på högfärgsfrågan. Öppnaren svarar nämligen så här:

3♦ = Jag har en eller två 4-korts högfärger, men ingen 5-korts.
3♥ = Jag har 5-korts ♥
3♠ = Jag har 5-korts ♠
3NT = Jag har varken 4-korts eller 5-korts högfärg.

Sedan är det över till svararen igen.

På öppnarens 3♦ har han följande alternativ:

3♥ = Lovar 4-korts ♠ (OBS!!! Genom att bjuda högfärgerna korsvis så kan den starka handen bli spelförare, vilket ofta är bra.)
3♠ = Lovar 4-korts ♥
3NT = Ingen 4-korts högfärg. (Anledningen att man bjöd 3♣ var alltså att man ville veta om öppnaren hade någon 5-korts högfärg.)
4♦ = Båda högfärgerna – öppnaren får välja högfärg och blir då spelförare oavsett.

På 3♥/♠ kan öppnaren sedan bjuda 3NT som stoppbud med betydelsen att högfärgen inte passade, eller höja högfärgen.

Man kan tänka sig diverse ytterligare budvägar efter en öppning med 2NT, och framför allt fortsättningen på de här buden – t.ex. för att visa mer svitade händer såsom 6-4 eller 4-6 i högfärgerna, eller en högfärg plus en lågfärg, eller … Jag avstår dock försök att försöka definiera detta här. Puppet Stayman handlar såvitt jag förstår bara om detta att kunna särskilja 4-korts från 5-korts högfärger, och att svararen visar eventuella 4-kortsfärger korsvis för att låta den starka handen bli spelförare.

Exempel underlättar förståelsen:

Ö / ÖV ♠ kn5
♥ EK6
♦ KDkn74
♣ ED10
S
pass
3♣
pass
N
2NT
3NT
? ?
♠ K93
♥ kn1042
♦ E10862
♣ 4

Syd frågar efter högfärger och nord meddelar att han varken har någon 4-korts eller någon 5-korts sådan.

N / Alla ♠ EKkn62
♥ KD8
♦ K7
♣ E74
N
2NT
3♠
pass
S
3♣
4♠
? ?
♠ 953
♥ E732
♦ Dkn105
♣ 53

Här är exemplet som visar den viktigaste skillnaden mot vanlig Stayman. Här hittar man nämligen 5-3-anpassningen åt andra hållet, jämfört med en överföring. Syd vet ju att nords 3♠ lovar 5-kortsfärg.
Med vanlig Stayman skulle syd också bjudit 3♣ men då hade nords 3♠ bara lovat 4-kortsfärg varför syd rimligen bjudit 3NT istället. Det är dock ett riskabelt kontrakt med ♣-utspel..

N / Ingen ♠ D106
♥ EK76
♦ ED
♣ KD102
N
2NT
3♥
4♥
S
3♦
3NT
pass
? ?
♠ kn4
♥ Dkn1043
♦ 10863
♣ 85

En helt vanlig överföring, passar utmärkt i samma system som puppet Stayman. Med hjälp av överföringar som denna och frågan efter 5-korts högfärg som i exemplet ovan kan man alltså hitta högfärgsanpassning både med 5-3, 4-4, och 3-5 hos öppnare respektive svarare.

N / Ingen ♠ EK98
♥ E65
♦ ED83
♣ K2
N
2NT
3♦
4♠
S
3♣
3♥
pass
? ?
♠ kn653
♥ 973
♦ 72
♣ ED43

Syd frågar efter högfärger och får reda på att nord har någon 4-korts högfärg. Syd som är den svaga handen bör alltså inte bli spelförare och enligt ‘puppet Stayman’ bjuder han därför 3♥ för att visa att han har 4-korts ♠. Nord ser att de har anpassning i spader och bjuder ut utgången.

N / Ingen ♠ KD
♥ Ekn103
♦ E98
♣ ED32
N
2NT
3♦
3NT
S
3♣
3♥
pass
? ?
♠ 10986
♥ K9
♦ 10752
♣ K84

Syd får höra att nord har en fyrkorts högfärg, och visar därför sin egen 4-korts spaderfärg genom att bjuda 3♥. Nord ser då att man inte har anpassning och kan bjuda 3NT.

V / N-S ♠ kn53
♥ EK63
♦ EKD
♣ E103
N
2NT
3♦
4♥
S
3♣
4♦
pass
? ?
♠ K1064
♥ D1084
♦ 96
♣ 752

Syd får återigen höra att nord har någon fyrkorts högfärg. Syd vet då att man har anpassning i antingen ♠ eller ♥. Om nu syd skulle bjuda 3♥ för att visa ♠, eller 3♠ för att visa ♥ så riskerar man att den svaga handen blir spelförare. Istället bjuder alltså syd 4♦ med budskapet ‘då vet jag att vi har anpassning; välj vilken högfärg du vill!’

N / Ingen ♠ Ekn543
♥ ED5
♦ E104
♣ Ekn
N
2NT
3♠
pass
S
3♣
4♠
? ?
♠ K62
♥ K94
♦ Dkn832
♣ 84

Här är ytterligare en hand där skillnaden är tydlig mellan puppet Stayman och vanlig Stayman. Med en vanlig Stayman så hade syd fått bjuda 3NT. Nu har han chansen att fråga efter 5-korts högfärg, och får napp. Då kan han välja högfärgsutgången istället för 3NT som går bet om maskarna spricker.

8 kommentarer »

  1. Hej igen.
    Mycket bra beskrivning, men den funkar väl principiellt på samma sätt om man bara öppnat med 1NT?
    vänligen
    Dan

    Kommentar av Dan Lindblom — 10 september 2019 @ 22:58

    • Nja, …. Nu har jag aldrig använt den själv på 1NT, men jag har sett vissa som har det där också, men jag har inte helt klart för mig hur de menar.
      Jag tror man tappar bort en del andra finesser om man inför 1NT-2Kl som Puppet Stayman, men jag kan för stunden inte redogöra för det på något bra sätt.
      Sedan har jag för mig att jag har sett några som spelar så att 1NT-3Kl är Puppet Stayman, vilket ju frigör svarsbdet 2Kl för andra betydelser och det kan kanske vara användbart?
      Som sagt, jag har inte själv spelat med Puppet Stayman på 1NT så det är nog bättre att du söker svaret på frågan någon annanstans. Lycka till!

      Kommentar av Christian — 12 september 2019 @ 01:44

  2. Hej
    Hur tycker du att man ska bjuda om svarshanden har båda högfärgerna och har slamimtresse?
    Mvh
    Eva Z

    Kommentar av Eva zarins — 18 oktober 2022 @ 00:35

    • Vet inte exakt vilken fördelning du avser, men utgår från att det är 4-4:

      Bjud 3Kl!

      Om öppnaren bjuder 3Hj/Sp för att visa 5-kortsfärg lovar bud i andra högfärgen stöd och slamintresse.

      Om öppnaren bjuder 3Ru för att visa minst en 4-korts högfärg bjuder man 3Hj för att lova 4-korts Sp. (Billigaste budet)
      Om öppnaren har stöd och en dålig hand höjer hen bara till utgång.
      Om öppnaren har stöd och en slamvänlig hand förväntas hen göra ett kontrollbud med 4Kl/Ru/Hj.

      Om öppnaren inte har stöd i Sp bjuder hen 3NT över 3Hj, och då vet man ju att hen har Hj. Då kan svarshanden gå vidare med 4Kl/Ru och
      logiskt sett bör det visa Hj-stöd.

      Om öppnaren varken har 4- eller 5-korts högfärg bjuder hen 3NT och man kan avslå slamintresset i högfärg. Dock kan man ju ha slamintresse i NT ändå …

      Om svarshanden har 5-4 eller 4-5 och slamintresse börjar man nog enklast med en överföring till sin 5-kortsfärg. (Själva har vi lagt in att 2NT-3NT är
      artificiellt och visar 5-korts Sp och 4-korts Hj utan slamintresse. Risken är annars att vi kommer för högt om vi överför till 3Sp och sedan bjuder 4Hj
      och öppningshanden inte har högfärgsanpassning. Alltså går vi alltid via 3Kl när vi bara vill till 3NT. Det är kanske inte optimalt i andra avseenden,
      men man kan inte få med allt …)

      Vidare får man också fundera på vad man lägger in i de direkta buden över 2NT.
      Vad betyder till exempel 2NT-3Sp? (Lågfärgshand för många par.)
      Man kan också fundera över budgivningen 2NT-3Kl-3Ru-4Kl — lovar det fortfarande en högfärg, eller är det en stark Kl-hand?
      Och den liknande budgivningen 2NT- 3Kl-3NT-4Kl — lovar det 4-korts färg, eller 5-korts, eller är det bara kontroll och balanserat slamintresse?
      Vad betyder 2NT-4Kl i ens budsystem? För en del är det essfråga, för andra en stark Kl-hand, och för ytterligare andra en stark eller svag Hj-hand.
      Först när man ser hela systemet går det att förstå vilka händer man behöver olika Puppet-budvägar för att visa.

      Kommentar av Christian — 15 november 2022 @ 02:22

    • Hej
      Tack för spännande synpunkter .
      Funderar fortfarande på budet
      öH. SH
      2nt. 3 sp
      4 kl/ 4 ru

      Detta ska betyda trumfstöd samt tomfärg.
      Hur vet jag vilken färg det är trumfstöd i ?

      Mvh
      Eva Zarins🌸

      Kommentar av Eva zarins — 05 februari 2023 @ 17:15

      • 2NT – 3Sp är inte en del av Stayman. Den budvägen blir över när man använder Stayman och kan istället användas för att visa slamintresse med en eller båda lågfärgerna (dvs minst 4-4 eller 6+ i den ena). Om ÖH inte har någon fyrkorts lågfärg bjuder hen 3NT. Även med 4-korts lågfärg kan hen bjuda 3NT, om hen har kort som inte passar för lågfärgsslam. Dvs jag tycker inte det är krav för ÖH att visa en 4-kortslågfärg bara för att man har det. Det finns så mycket mer i handen som avgör om den passar för slam eller inte, och om ÖH väl har bjudit 4Kl/Ru över 2NT-3Sp så kommer det inget senare tillfälle i budgivningen där hen får en chans att värdera sådana saker.
        Med slamvänliga kort hos ÖH, och någon 4-korts lågfärg:
        ÖH bjuder 4Kl om hen har 4-korts Kl (även om hen har 4-4 i Kl/Ru). Om SH också har Kl har man hittat en trumf och SH bjuder kontrollbud i Hj eller Sp, eller 4NT som essfråga. Om SH inte har Kl måste hen ha en lång Ru-färg och bjuder ett naturligt 4Ru, och på det kan SH bjuda kontrollbud eller essfråga. Kom ihåg att ÖH har accepterat slaminviten genom att inte bjuda 3NT direkt på 3Sp, så man skall till slam om inte essfrågor/kontrollbud visar att man saknar för mycket sådant. Kom också ihåg att om SH inte har 4-korts Kl finns alltid en Ru-anpassning, ty SH måste ju ha 6+ och ÖH 2+.

        Efter 2NT-3Sp, om ÖH har slamvänliga kort med 4-korts Ru, men max 3-korts Kl. Då bjuder hen 4Ru. Kontrollbud (i Hj/Sp) av SH i det läget bör fortsatt visa att man har hittat rutern som trumf. Om SH istället satt med 6+ Kl och saknar 4-korts Ru måste man ha någonstans att ta vägen över svaret 4Ru från ÖH. Enklast är att SH då bjuder 5Kl. Det är ju i det här fallet givet att man har en trumf i Kl, ty ÖH är balanserad och SH har minst 6-korts Kl.
        Vad budet 4NT betyder efter 2NT-3Sp-4Ru kan diskuteras. Det kan förstås vara användbart som essfråga i Ruter i det fall SH har 4-4 i lågfärgerna. Men det kanske finns anledning att ha det som ytterligare ett bud som visar på 6-korts Klöver utan 4-korts Ruter? Kanske lite svagare än att bjuda 5Kl över 4Ru. Min tanke är att budgivningen 2NT-3Sp-4Ru-5Kl är väldigt trubbig. Det enda ÖH har fått reda på är att SH har 6-korts Kl och är slamintresserad, men vad mer? … och nu skall ÖH plötsligt bestämma sig för 5Kl, eller 6Kl, eller kanske 6NT? Eller kan det vara värt att hålla vägen öppen till 7Kl? Det är ju först på budet 5Kl som ÖH verkligen vet vad SH har för en hand. Tidigare var det antingen en tvåfärgshand i lågfärgerna eller en enfärgshand i en av dem, och då var det svårare att värdera hur slamvänlig handen är. Det talar för att det kan vara bra att sortera upp SH:s bud — ett för en riktigt stark slaminvit med 6+Kl, och ett annat bud för en svagare slaminvit med 6+Kl.

        Menar du istället 2NT-3Kl-3Sp? I det läget har alltså öppnaren visat 5-korts spader, och då kan hen i en äkta balanserad hand inte ha mer än 3-kortsfärg vid sidan av. Det betyder att Hj aldrig bör vara aktuell som trumf, ty svarshanden hade ju överfört till Hj om hen hade haft 5-korts där och saknat Sp-stöd. Av det resonemanget blir det logiskt att man inte har behov av att ha Hj-bud som naturliga utan det kan användas för att bekräfta senast bjudna färgen som trumf.
        Därför, om SH över 2NT-3Kl-3Sp har 3-stöd i Sp bjuder hen 4Hj som slaminvit i Sp, och ÖH kan gå vidare med essfråga eller kontrollbud, eller varna för att handen ser väldig oslammig ut genom att bara bjuda 4Sp, dvs slå av slaminviten. (På samma sätt blir 2NT-3Kl-3Hj-3Sp en slaminvit med 3-stöd i Hj, och om SH har ett svagare 3-stöd i Hj blir budgivningen istället 2NT-3Kl-3Hj-4Hj.)

        Om SH över 2NT-3Kl-3Sp istället bjuder 4Kl eller 4Ru är det typ naturligt och kontroll och slamintresse. Rimligen är det en budgivning som är på väg mot ett NT-kontrakt. SH har ju max 2-korts Sp, max 4-korts Hj när hen inte visar stöd i Sp eller har överfört till Hj. Likaså har hen inte bjudit 3Sp direkt över 2NT så någon 6-korts lågfärg finns inte. Det är ju teoretiskt möjligt att det finns en 5-3-anpassning i lågfärg men det är svårt att hitta. Bättre att använda 4Kl/Ru som kontrollbud och slaminvit. ÖH kan slå av inviten genom att direkt bjuda ett naturligt 4NT. Om ÖH också bjuder kontrollbud har hen accepterat att man skall mot slam (… om inte antalet kontroller eller ess är för få.)

        OBS: Ovanstående är inte någon lag, men verkar logiskt och rimligt för mig. Andra överenskommelser spelar också in. Vissa använder budvägen 2NT-4Kl, samt 2NT-4Ru till att visa slamintresse med 6-kortsfärg, och då borde 2NT-3Sp bara användas när man har båda lågfärgerna. Det förenklar säkert en del av övriga budväg
        Andra vill nog låta 2NT-4Kl respektive 2NT-4Ru vara överföringar till Hj respektive Sp med egen 6-kortsfärg hos SH.
        Ytterligare andra tycker kanske att 2NT-3Kl-3X-4Kl/Ru alltid skall visa egen 6-kortsfärg, oavsett om det där ‘3X’ var 3Ru, 3Hj eller 3Sp?
        Det är först när man ser på hela systemet som man kan sluta sig till vilka betydelser man behöver stoppa in i vilken budväg. Lycka till!

        Kommentar av Christian — 18 mars 2023 @ 02:35

        • Hej
          Tack för spännande synpunkter
          Har delat dessa med flera och uppskattades 💕
          Hade idag en öppnings hand med 21 hp. Öppnade med 2 Nt
          Min Partnet hade 5/5 i högfärgerna . Singel klöver och 10 hp . Singel var klöver kung .
          Hur ska hon informera om 5/5 i högfärgerna?
          Mvh
          Eva Zarins
          Hur ska man bjuda tycker du ?

          Kommentar av Eva — 05 september 2023 @ 23:46

          • Vi kör med överföringar och har man 5-5 i högfärgerna så bjuder man i det läget 3ru, partnern svarar 3hj och man bjuder 3sp för att visa 5-5. Har man 5-4 bjuder man 3kl (vanlig stayman) och på svaret 3ru bjuder man den färg man har fem kort i för att visa 5-4 (en del bjuder istället den färg man har 4 kort i, kanske något bättre för att starka handen blir spelförare, men en petitess).

            Kommentar av Martin — 11 oktober 2023 @ 16:19


RSS feed for comments on this post.

Lämna en kommentar

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.