Bridgeblogg från Motala

Raptor — ett annorlunda inkliv

Har ni någon gång varit i situationen att motståndarna öppnat med 1♠ och ni haft en hand liknande denna:

♠ Kxx EKxx x ♣ET9xx ?

Jag tror att vi i motsvarande läge , med naturliga metoder, kommit fel på alla tänkbara sätt. Vi har hamnat för högt på en giv där partnern är svag och bara har ♣; vi har spelat i lågfärg och missat vår högfärgsanpassning; vi har missat att offra oss fastän vi har dunderanpassning i ♣; vi har spelat en svajig 3NT när vi har ett stensäkert 5♣ tack vare bra anpassning. Man skall ju prioritera högfärgerna har man fått lära sig, men med naturliga metoder kan man ju inte göra något annat än att kliva in med 2♣. Dubbling med singel- är inte att rekommendera.

Jag läste om en konvention som heter ‘Raptor’ som vi har lagt oss till med för att lösa problemet.

Enligt raptor kliver man in med 1NT för att visa specifikt 4-korts högfärg och en minst 5-korts lågfärg. Man har förstås inte den färg som motståndarna har öppnat med, så om öppningsbudet var en lågfärg så vet min partner vilken lågfärg jag har, men inte vilken högfärg, och vice versa om öppningsbudet var en högfärg.

Det vanliga inklivet 1NT för att visa balanserad hand med 15-17 hp och håll försvinner ju i gengäld, men om jag har simulerat rätt i mitt givprogram så är en hand med 5-4 i lågfärg-högfärg och acceptabel inklivsstyrka cirka fyra gånger vanligare än 15-17-sangen med håll. Ju vanligare ett budläge är desto viktigare är det ju med bra metoder, så vi prioriterar det här läget framför 15-17-sangen. (Med 15-17-sangen får vi dubbla, eller kliva in med en stark 4-kortsfärg på 1-läget.)

Problemet med raptor är att jag på nätet inte har hittat någon beskrivning av hur man bjuder vidare efter själva 1NT-budet. Men, men… det är ju kul att fundera ut budvägar på egen hand. Hittills har det fungerat rätt så bra tycker jag, men vi har inte varit igenom alla budvägar i i riktiga tävlingar än. Jag tänkte i alla fall presentera mina idéer. Tyck till, ta till er, eller vad ni vill!

En första idé är att det inte behöver vara någon övre gräns i styrka för inklivet – det är ju ett artificiellt bud så partnern kommer alltid att bjuda, antingen min kända färg, eller något annat för att höra vilken min okända färg är. Då kan jag visa min extrastyrka nästa varv. Eftersom man visar två färger så ökar sannolikheten betydligt för att man skall hitta anpassning hos partnern. Därför kan man kliva in med lite honnörssvagare händer än annars. Lite beroende på zoner sätter vi därför nedre gränsen till ca 8-10 hp, och någon övre gräns har vi alltså inte.

Följande principer är grundläggande för min svarsstruktur:

  • Bud i den kända färgen = stoppbud, hopp är spärrande.
  • Bud som kan vara den okända färgen, t.ex. 2♣ eller 2 efter (1)-1NT = Passa eller korrigera. Även här är hoppbud med spärravsikt. Om man skall korrigera så får man inte hoppa förbi den kända färgen eftersom partnern kanske då vill preferera den.
  • Överbud i öppningsfärgen = Visa den okända färgen partner! Minst invitstyrka. Utan stöd om den kända färgen är en högfärg. Om den kända färgen är en lågfärg kan man ha stöd vid överbudet om man inte tycker sig vara stark nog för 2NT.
  • 2NT = Visa den okända färgen, partner! Stark utgångsinvit, med stöd i den kända färgen.
  • Inklivaren skall i sitt andra bud ofta visa sin andra färg på något sätt. Gör han det då helt naturligt lovar det inga extravärden. Om det finns överblivna bud på lägre nivå än det naturliga budet så används det för att visa tillägg – det lägre överblivna budet visar tillägg med den lägre färgen, och det högre överblivna budet visar tillägg med den högre färgen.

Låt oss först anta att Väst öppnar med 1 och Nord kliver in med 1NT. Nord har alltså lovat exakt 4-korts ♠ samt någon minst 5-korts lågfärg. Öst passar.

  • 2♣ = Passa eller korrigera till 2
  • 2 = Passa eller korrigera till 2♠! (Indikerar oftast ♣-anpassning men man kan också ha fördelningen 3-4-4-2 t.ex. och vilja spela 2♠ på 4-3 om inte partnern har -färg.)
  • 2 = Krav, utan ♠-stöd! Visa din lågfärg färg partner! (Inklivaren bjuder 3♣/3 med normalstyrka. Buden 2♠ och 2NT blir över och kan användas för att visa extrastyrka med ♣ respektive .)
    (Den noggranne jämför genast med parallellfallet då öppningsbudet är 1♠ och överbudet alltså är 2♠ för att visa krav utan -stöd. Då finns bara 2NT ledigt för att visa tillägg och då vet man alltså inte vilken lågfärg inklivaren har.)
  • 2♠ = Preferens, i princip stoppbud, men partnern kan visa sin lågfärg om han har extrastyrka.
  • 2NT = Stöd i den kända färgen (♠) och utgångsinvit. Uppmaning att visa sin andra färg.

Om Väst öppnar med 1♣ och nord kliver in med 1NT (och visar därmed alltså 5-korts och någon 4-korts högfärg.) Öst passar:

  • 2♣ = Krav att visa högfärgen. Lovar att komma igen med ett bud varför öppnaren inte behöver visa tillägg än.
  • 2 = Preferens, i princip stoppbud, men partnern kan visa tillägg genom att visa högfärgen.
  • 2 = Passa eller korrigera till 2♠. Med tilläggsvärden och -färg (dvs om partnern valde rätt högfärg) bjuder inklivaren 3. Med tillägg och ♠-färg bjuder inklivaren 2NT eller överbudet 3♣, lite som en hållfråga eftersom 3NT torde ligga nära till hands.
  • 2♠ = Passa eller korrigera, i så fall till 3 som partnern kan vilja preferera före 3. Om inklivaren skulle ha tilläggsvärden höjer han till 3♠ med ♠-färg, eller bjuder 2NT/3♣ som ovan med -färg.
  • 2NT = Stöd i och utgångsinvit. Inklivaren bjuder sin högfärg naturligt med normalstyrka. Med extrastyrka bjuds 3♣/3 för att visa respektive ♠.

Raptor har en väsentlig spärreffekt. Om MTH t.ex. öppnar med 1♣ eller 1 så tar ju Raptor-inklivet bort högfärgerna på 1-läget. Därför måste motståndarna till 2-läget för att bjuda och jag har ju dessutom meddelat att jag har fyra kort i den ena högfärgen. De vågar sig därför inte lika ofta in i budgivningen och kan tappar därför bort sin 4-4 i högfärg.

En intressant detalj med Raptor är att man vet att partnerns naturliga inkliv med med 2♣/ numera förnekar 4-korts högfärg. Det kan ju leda till att man själv vet att motståndarna har högfärgsanpassning som de inte har hittat. Läge för en spärr 🙂 Kom bara ihåg att alertera partnerns inkliv med 2♣/!!!

En nackdel med raptor är att de gångerna man skall spela 3NT blir det ibland med fel spelförare. Den som sitter med Kknx i motståndarnas färg bör ju bli spelförare, men det är ofta partnern som har bjudit 1NT.

Få par har något speciellt motmedel mot raptor, men det borde inte vara så svårt med generella metoder för konkurrensbudgivningen. Femkortsfärger kan bjudas naturligt. Höjningar av öppningsfärgen kan vara naturliga, eller mer spärrinriktade om man så önskar. Dubblingen liksom bud i den färg som inklivaren lovat är användbara för att visa det som inte låter sig visas på annat sätt.

Så massvis av exempel, men jag har inte orkat kolla om de täcker alla tänkbara budvägar. Det gör de troligtvis inte, men håll till godo ändå!


Board 1
North Deals
None Vul
♠ J 5
J 6
9 8 5 2
♣ A J 6 5 4
N
W E
S
♠ K Q 9 6
K 9 2
10
♣ Q 9 8 3 2

West North East South
1 1 NT1 Dbl2
3 ♣3 ?
  1. Raptor
  2. Någon slags UD
  3. Med spärravsikt

Väst kan räkna med att hans ena högfärgsknekt kan göra nytta och att
motståndarna har anpassning i den andra högfärgen. Samtidigt ser han väldigt
fin anpassning i ♣.


Board 2
North Deals
N-S Vul
♠ K J 10 4
J
9 4 3 2
♣ K 7 6 5
N
W E
S
♠ 7 3
Q 6 5 4
A 6
♣ A J 9 4 3

West North East South
1 ♠ 1 NT1 Dbl2
2 ♣3 ?
  1. Raptor
  2. UD
  3. Passa eller korrigera

Misanpassningen i högfärgerna avskräcker, trots den fina lågfärgsanpassningen
även om väst ännu inte vet vilken lågfärg det gäller.


Board 3
North Deals
E-W Vul
♠ Q 5 4 3
7 5 2
7 2
♣ K Q 8 6
N
W E
S
♠ K 6
A Q 4 3
A K Q 4 3
♣ 7 2

West North East South
1 ♣ 1 NT1 Pass
2 2 Pass 3 Pass
3 NT Pass Pass Pass
1. Raptor
2. Passa eller korrigera till 2♠

Väst ser framför sig att öst kan ha 5-korts och 4-korts och då är det
nog bättre att spela på 4-3 på 2-läget än att spela på 5-2 på 3-läget.
Samtidigt kan väst inte bjuda 2♣ då lovar han också att återkomma med
ytterligare ett bud, och på 2 av öst så vill han kunna passa.

När öst bjuder 3 lovar han tillägg och bekräftar att det var -färg han
hade. Väst lovar håll när han bjuder 3NT. Det är viktigt att öst inser att
väst kan ha prefererat på 3-kortsfärg och därför är det 3NT man skall spela.


Board 4
North Deals
Both Vul
♠ J 10 9 7 2
8 5 4
6
♣ K 8 7 4
N
W E
S
♠ K 3
A K 10 9
J 8
♣ Q J 6 5 3

West North East South
1 1 NT 2
2 ♠1 3 Pass Pass
Pass
  1. Passa eller korrigera

Eftersom syd bjuder så behöver inte väst bjuda. Om öst inte skulle ha 4-korts
♠ nu så skulle ÖV vara ute på hal is om man inte kunde falla tillbaka på
♣-färgen. Därför bör väst ha ♣-stöd när han bjuder 2♠ självmant.

Nords mellankommande bud gör att öst inte vågar bjuda igen. Det skvallrar lite
om att öst förmodligen har , men helt säkert är det inte. Att öst inte
bjuder över 3 skulle också kunna vara för att han har en riktig minimihand.


Board 5
North Deals
N-S Vul
♠ A K Q 9 3 2
5 4
7 6
♣ Q 10 2
N
W E
S
♠ 8 4
A 10 8 3
K J 10 4 2
♣ 8 4

West North East South
1 ♣ 1 NT 2 ♣
2 ♠1 Pass 3 2 Pass
3 ♠3 Pass Pass Pass
  1. Passa eller korrigera! (Nödbud)
  2. Korrigerar, dvs har 4-korts
  3. Återbjuder ♠ för att visa egen långfärg.

Här har väst ett problem som jag inte har kunnat lösa riktigt bra med min
svarsstruktur på Raptor. En egen stark färg hos svarshanden är svårbjuden! Det
finns flera alternativ.

Det är sannolikt utifrån västs hand att östs högfärg är . Då kommer
budgivningen definitivt inte ta slut på 2♠. Även om öst skulle ha 4-korts ♠
så är det osannolikt att budgivningen tar slut. Då sitter sannolikt NS med
väldigt mycket hjärter, plus att de redan har ♣. Därför kommer sannolikt NS
att hålla liv i budgivningen om öst har ♠-färg. Sammanfattningsvis är det då
sannolikt att väst kommer att få bjuda om sin ♠-färg och därigenom visa att
det är en egen färg hos väst.

Man kan också tänka sig att väst dubblar först och sedan återbjuder sin ♠. Om
syd hade passat kan kanske väst bjuda 2♣ och sedan återbjuda 2♠?


Board 7
North Deals
Both Vul
♠ J 4
Q 8 5 4 2
A 9 6 5 4
♣ 7
N
W E
S
♠ 7 6 3
K J 7 3
2
♣ K Q J 9 4

West North East South
1 ♠ 1 NT 2
3 ?

Västs spärrande 3 sätter press på NS. Kommer de till 3NT som går bet med
-utspel, eller kommer de till 4♠?


Board 8
North Deals
None Vul
♠ 9 4
Q 5 2
A K J 8
♣ A J 7 3
N
W E
S
♠ 8 3
A J 10 8
9 2
♣ K Q 10 9 5

West North East South
1 1 NT Pass
2 NT1 Pass 3 2 Pass
5 ♣ Pass Pass Pass
1. Stark utgångsinvit, med ♣-stöd
2. Naturligt, utan tilläggsvärden

När väst får höra om minimum med ♣- hos partnern så inser han att ♠-färgen
är riktigt farlig i ett eventuellt NT-kontrakt. Därför är 5♣ en bättre utgång
än 3NT, även om det faktiskt blir lika många stick i ett -kontrakt den här
gången.


Board 10
North Deals
Both Vul
♠ 6 5
A K 3
7 5 2
♣ K 10 8 7 4
N
W E
S
♠ J 4
Q 10 9 8
J 9
♣ A Q J 5 2

West North East South
1 ♠ 1 NT 4 ♠
Pass Pass Pass

Raptor är inte superbäst i alla situationer! Precis som alla andra
konventioner har den vissa negativa sidor, som att man i det här läget inte
vet vilken lågfärg partnern har.

Här hade man lättare hittat en offring i 5♣ om man hade klivit in naturligt.


Board 11
North Deals
None Vul
♠ A 10 7 6
A J 10 9 5 3
3
♣ 6 2
N
W E
S
♠ K J
K Q 6 2
J 10
♣ K 9 8 7 4

West North East South
1 1 NT 2
4 1 Pass Pass Pass
  1. Passa eller korrigera

Om syd, som här, bjuder något behåller buden sina betydelser så långt det går.
4 är alltså med spärravsikt. Antingen går det hem, eller också är det en bra
offring mot motståndarnas 3NT, eller gör det åtminstone svårare för
motståndarna att hamna i rätt kontrakt.

Väst kan ju inte bjuda 2 längre för att be att få höra östs högfärg, men en
dubbling från väst kan få den betydelsen.

Väst kan också tänkas bjuda 3 för att få höra östs högfärg och det borde
lova stöd oavsett högfärg, eller bara den ena högfärgen men då också riktigt
bra stöd i ♣ eftersom man förbinder sig att spela på minst 3-nivån.


Board 12
North Deals
N-S Vul
♠ J 4
Q 10
Q 10 5
♣ A K J 10 4 2
N
W E
S
♠ Q 10 8 6
K 8 7
A J 9 8 7
♣ 8

West North East South
1 1 NT Pass
2 1 Pass 3 Pass
3 2 Pass 3 NT Pass
Pass Pass
  1. Invitstyrka, vill veta partnerns lågfärg.
  2. Hållfråga.

Väst kan tänka sig att spela 5♣ eller 5, men 3NT bör förstås undersökas
först.

2 visar minst invit och ber att att få veta östs lågfärg. Östs 3 förnekar
tilläggsvärden. (2NT hade visat + tillägg.)

3 av syd är inte någon del av raptorsystemet utan snarare ett försök av väst
att komma till 3NT. Rimligen borde väst ha något i också för att våga söka
sig till 3NT, eller också tror han på nio snabba stick i 3NT. Detta eftersom
öst som lovat minst nio kort i ♠- inte gärna kan förväntas ha särskilt
starkt och långt håll i . Öst visar enkelt -håll med sitt 3NT.


Board 13
North Deals
Both Vul
♠ 10 6
A J 10 7 6 5
9 8 2
♣ 6 5
N
W E
S
♠ Q J 4 3
Q 3
J 5
♣ K J 9 8 3

West North East South
1 1 NT Dbl
2 1 3 Pass 3 NT
Pass Pass Pass
  1. Passa eller korrigera

Väst är beredd på att höra 2♠ av öst, och får då korrigera till 3♣ för att
spela på 5-2.

När nu nord kommer emellan med 3 så hade öst med lite tilläggsvärden och
-färg kunnat bjuda 3. Östs pass antyder alltså att han har ♠-färg.


Board 14
North Deals
None Vul
♠ A J 8 5
K 9
Q J 8 5
♣ 5 3 2
N
W E
S
♠ 9 3
10 6 4 2
A
♣ A J 10 8 7 6

West North East South
1 1 NT 2 ♠
Dbl1 Pass 3 ♣ Pass
Pass Pass
  1. Passa eller korrigera.

Med 4-korts ♠ och en del poäng ser väst att 2♠ kan bli dyrt för NS om nord
har ♠-färg. Därför en dubbling.

Eftersom öst inte har ♠ så korrigerar han till 3♣ vilket förstås väst med
ett pass prefererar framför 3.


Board 15
North Deals
N-S Vul
♠ K 10 9 2
K 10 9 8 6
A Q 7
♣ 7
N
W E
S
♠ Q J 6 4
7 3
5 2
♣ A Q 9 6 5

West North East South
1 1 NT Pass
2 1 Pass 2 ♠2 Pass
3 ♠3 Pass Pass4 Pass
  1. Visa din högfärg parter!
  2. Varken förnekar eller bekräftar tillägg eftersom väst lovar ett bud till.
  3. Västs utlovade extrabud.
  4. Inga tillägg här inte!

Det kan diskuteras om väst skall bjuda ut 4♠ eller bara invitera som här. Jag
tycker att D är av tveksamt värde efter budgivningen liksom kortheten i ♣.
Dessutom kan ju öst bjuda 1NT med neråt 8 hp och då är det väl tufft att bjuda
utgång. Dock är 4♠ hemma på den här handen.


Board 17
North Deals
None Vul
♠ K J 8 7 2
A
K 8 3
♣ Q J 8 6
N
W E
S
♠ A 10 9 3
J 7 5
A Q J 9 2
♣ 9

West North East South
1 1 NT Pass
2 NT1 Pass 3 Pass
3 2 ?
  1. Stöd i ♠ och stark utgångsinvit.
  2. Överbud i motståndarfärgen, utgångskrav.

Väst ser fin anpassning i både ♠ och plus att han har singel i
motståndarfärgen. Förutsättningar kan då finnas för mer än utgång. Om väst nu
kan visa sig intresserad av slam också genom att t.ex. kontrollbjuda ♣ så är
man på god väg mot 6♠, men det handlar då inte riktigt om raptor så det
lämnar jag därhän den här gången.


Board 19
North Deals
E-W Vul
♠ 10 8 3
4 2
K 10 3 2
♣ A 10 9 6
N
W E
S
♠ K Q 9 4
10 9 8
A
♣ K Q J 7 5

West North East South
1 1 NT 2
3 ♣1 Pass Pass Pass
  1. Passa eller korrigera

En svag höjning av öppningsfärgen stoppar inte väst. Han vet att han har en
niokorts lågfärgstrumf, samt 4-3-anpassning i ♠.


Board 20
North Deals
Both Vul
♠ J 4
6
A 9 5 2
♣ A Q J 7 5 2
♠ A 8 6 3
Q 10 9 7 5
6 4
♣ K 10
N
W E
S
♠ 7
A K 4 2
K Q J 10 7
♣ 9 8 6
♠ K Q 10 9 5 2
J 8 3
8 3
♣ 4 3

West North East South
1 ♣ 1 NT 2 ♠
Dbl1 Pass 3 2 Pass
3 Pass Pass Pass
  1. Jag vill konkurrera partner. Passa om detta är din färg, men korrigera annars.
  2. Korrigerar inte till eftersom partnern ändå kanske vill spela .

Väst kan gärna tänka sig att spela 3 om det är den färgen partnern har, men
att spela försvar mot 2♠X skulle kunna vara riktigt lönsamt om det är så att
öst faktiskt har 4-korts ♠.


Board 21
North Deals
N-S Vul
♠ 5 4 3 2
7 4 3
Q 10 7 3 2
♣ 6
N
W E
S
♠ Q J 8 7
A 9
9 4
♣ A Q 7 4 3

West North East South
1 1 NT Dbl1
2 ♠2 ?
  1. upplysningsdubbling
  2. Stöd, och lite spärrande.

NS kan förstås ändå hitta sin utgång i , men om de inte får veta vilken
lågfärg öst har så blir det svårare för dem att värdera sina händer. Kanske
söker de sig för högt?


2 kommentarer »

  1. Fantastiskt bra gjort.
    Har du något liknande för Lebensohl?

    Kommentar av Torsten Åstrand — 11 januari 2011 @ 13:35


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lämna en kommentar

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.