Bridgeblogg från Motala

Recensioner av bridgeböcker

Till att börja med

En sammanställning av bridgeböcker kan struktureras på många sätt. Kanske i bokstavsordning efter titel eller författare? Jag har försökt strukturera uppräkningen efter bokens karaktär – klart svårare, men kanske mer användbart?
Mitt generella tips är att som nybörjare skaffa sig bra böcker om grunderna såsom spelteknik och den mer basala budgivningen. Allteftersom man blir bättre kan man sedan börja med att addera en hel del böcker under temat bedömning, strategi, förståelse. Det är just bedömningen och förståelsen som är viktigast, tycker jag. Därefter kan man lägga till mer och mer avancerade böcker inom just de delar av spelet man vill utveckla – t.ex. utspel (viktigt), slambudgivning, ‘safety plays’, etc. Utöver detta kan man alltid ha någon bok med budproblem där man kan läsa ett i taget när tid ges. Till sist en underhållande bok att läsa i hängmattan.
… och nej. Jag äger inga aktier i bridgeförlag!

Många av böckerna är amerikanska, andra engelska. Till stor del använder de sig av något annat budsystem eller spelsystem än vad vi är vana vid hemifrån. Det kanske kan kännas ovant för alla som är vana med modern standard, samt Schneider respektive Malmö att om man markerar med en tvåa så visar man ointresse i färgen, eller ett udda antal. Detta är dock något man snabbt vänjer sig vid då man läser utländsk litteratur, och det som man bör ta till sig är huruvida man skall uppmuntra eller ej. Om man sedan väljer att göra det med ett stort eller litet kort spelar inte så stor roll.
Sedan skall jag också säga att mina bedömningar är utifrån mitt perspektiv: spelat några år, sisådär handikapp 25 till 40; ambitioner att sänka sig ytterligare och delta i fler och fler större tävlingar. Är man precis i nybörjarstadiet är kanske en del av böckerna nedan för avancerade, medan stormästaren kan finna de flesta böckerna allt för basala. Håll till godo!

Teori, fakta

Bjuda över eller inte bjuda över (Larry Cohen. Originalets titel ‘To bid or not to bid’) – Beskriver ett sätt att uppskatta hur många stick vardera sidan kan ta i sin bästa trumffärg. Utifrån detta kan man avgöra om det är rätt att bjuda över motståndarna. Även om bokens ‘formel’ inte alltid stämmer så tycker jag ändå att den hjälper mig värdera hur bra hand jag har.
Expert bridge simplified (Jeff Rubens) – En bok om sannolikheter. Den går igenom i detalj hur man räknar ut vad som är bästa spelsättet. Mycket teoretisk och tung att ta sig igenom, men säkert väldigt nyttig om man väl lyckas ta till sig vad som står.

Budgivning

Roman Key Card Blackwood (Eddie Kantar) – Jag har kommit över första utgåvan från 1991, och den som säljs nu är väl den femte utgåvan(?) Hela RKCB-komplexet har väl utvecklats (invecklats?) en del sedan dess, men oavsett vilken version man läser så är nog grunderna värdefulla för de flesta mindre rutinerade som fortfarande använder vanlig Blackwood.
The complete book on overcalls at contract bridge (Mike Lawrence) – En mycket detaljerad bok om i princip alla inkliv i alla lägen, och hur man bjuder vidare utifrån dessa inkliv. Den täcker dock inte hoppinkliv och inte artificiella inkliv, utan författaren har valt vad han tycker är det riktiga sättet att kliva in. Sedan går han igenom detta och den fortsatta budgivningen med massvis av detaljer och exempel. Här finns mycket idéer att hämta även om man inte vill anamma hela konceptet precis som det beskrivs.
Demon defense and demon doubling (Augie Boehm) – En inspirerande bok om när det är rätt att dubbla motståndarna. Dessutom en del om hur man skall spela mot dubblade kontrakt. Att dubbla motståndarnas delkontrakt vid rätt tillfälle (och att sedan faktiskt ta minst en straff) är ett viktigt inslag i partävlingar om man skall nå framgång på lite högre nivå än nybörjarnivån.
Wielding the axe (Augie Boehm) – Ytterligare en bok av samma författare och även denna handlar om dubblingar.

Teknik i försvar och spelföring

Card play technique (Victor Mollo, Nico Gardener) – En heltäckande beskrivning om hur man spelar sina kort, både som spelförare och som försvarare. Grundläggande om en viktig del av spelet.
Winning declarer play (Dorothy Hayden Truscott) – Jämfört med boken ovan så handlar denna förstås bara om spelföring, men jag tycker denna är lite mer pedagogisk och förklarar mer i detalj.
Guide to better cardplay (Ron Klinger) – Mycket spelföring, men också en del om hur man bäst spelar sina kort i försvaret. Rätt basalt, med många övningsuppgifter.
Countdown to winning bridge (Tim Bourke, Marc Smith) – Går igenom varför man skall räkna, vad man skall räkna och hur man skall räkna. Som nybörjare verkar det omöjligt att räkna, men just genom att lära sig vad man skall räkna blir det genast mycket mer överkomligt. Boken förklarar också det omvända: hur försvararna kan försvåra spelförarens räkning av korten.
Eddie Kantar teaches modern bridge defense (Eddie Kantar) – En bok om det mer basala försvarsspelet. Mycket exempel, kom-ihåg-rutor, minneslistor m.m. Bokens val av utspelsregler, markeringsregler etc är visserligen till stor del tvärsom mot vad som är vanligast i Sverige men det är ändå lärorik läsning.
Eddie Kantar teaches advanced bridge defense (Eddie Kantar) – En lite mer avancerad bok. I övrigt som ovan.
Safety plays (David Bird, Marc Smith) – Precis vad titeln säger. Kortfattat men lärorikt. Som någon uttryckte det: ”Som nybörjare får man lära sig att maska; sedan får man lära sig när man inte skall maska.” Den här boken handlar bl.a. om detta.
Bridge endplays for everyone (David Bird) – En guide till hur man spelar så där inspirerat och fint man kan se experterna göra på ViewGraph från de stora mästerskapen. En bra hjälp på vägen för att lära sig när och hur man petar in motståndarna. Kan också sägas vara en bok om att inte maska.
Step by step discarding (Danny Roth) – En hel bok om att saka rätt. Tja, det ingår ju egentligen i alla böcker om försvar i allmänhet, men en specialbok om detta är alltid kul att ha.
Leading questions in bridge (Sally Brock) – En bok helt om utspel. Som nybörjare får man lära sig något i stil med ‘fjärde uppifrån i längsta färgen’. För att bli en bra utspelare måste man först tolka motståndarnas budgivning och räkna ut hur korten kan tänkas sitta runt bordet. Sedan kan man fundera över om det är läge att göra ett aggressivt eller ett passivt utspel. Kanske spela ut den färgen partnern har, vilket man ibland kan räkna ut från budgivningen. Texten byggs kring exempel som börjar som ett problem, och sedan en ingående genomgång av läget med förklaringar av hur man bör tänka i ett dylikt läge. Rekommenderas.
Bridge squeezes interpreted (Raymond Shemp) – En utförlig beskrivning om många olika skvisar, och försvar mot skvisar. Långt över nybörjarnivå, men när man som nyfiken nybörjare tröttnat på att höra att ”skvisar är alldeles för avancerat; håll er till grunderna” så kan boken vara intressant. Risken finns dock att man sedan letar skvisar på alla brickor, och det förlorar man lätt på.
Monster book of basic declarar play (Dave Huggett, Stephen Cashmore) – Massvis med spelföringsproblem men ruskigt enkla. Det är verkligen ”basic declarer play” som passar för en nybörjarkurs, men inte så mycket senare än så.

Bedömning, strategi, förståelse – både i budgivning, spel och försvar

Dormer on deduction (Albert Dormer) – En suverän bok som förklarar hur man skall lista ut vad som är på gång i given. Dormer förklarar elegant hur man tar hjälp av vad som bjöds, vad som inte bjöds, vad som spelats och vad som inte spelats för att förstå vad motståndarna, eller spelföraren, har för kort och vad dennes/deras avsikter är. Rekommenderas.
How to read your opponent’s cards
(Mike Lawrence) – Ungefär som boken ovan, men den avhandlar det mest bara ur spelförarens perspektiv. Jag tycker alltså den täcker ett lite smalare fält än boken ovan, men å andra sidan lite djupare just inom det fältet. Om man kan maska efter en dam åt endera hållet så har man ofta klart mer än 50% chans att göra rätt efter att ha läst den här boken.
Improve your bidding judgement
(Neil Kimelman) – Skulle kunna stå under rubriken ‘Budgivning’ men den handlar ju om själva förståelsen. Hur som helst är det en mycket nyttig bok i hur man tänker på allt det där andra än bara hur många honnörspoäng man har. Rekommenderas.
Understanding duplicate pairs
(Ron Klinger, Andrew Kambites) – Förklarar de speciella sakerna man bör tänka på i partävling, såsom ‘bör vi konkurra om slutbudet’, ‘vad spelas på de andra borden,’ ‘behöver jag ett övertrick’, ‘är det ok att gå två bet’, med mera. Boken ökar förståelsen för det faktum att vad som är viktigt i ett partävlingskontrakt inte bara är om jag spelar hem det eller inte. Det finns mycket mer att tänka på!
Deceptive play (David Bird, Tim Bourke) – En fin samling problem med den gemensamma lösningen att man spelar på ett sätt så att spelföraren (eller försvararna) luras om hur korten sitter och därför väljer fel spelsätt. Det krävs ofta mycket listighet för att själv lyckas med detta vid bordet, men lite lättare borde det i alla fall bli efter att ha läst den här boken. Tyvärr kan boken också bidra till att man försöker sig på dylika lurspel även när det inte är rätt – klart mindre effektivt, och mindre uppskattat av partnern.
Bridge master versus bridge amateur (Mark Horton) – Många exempel där amatören, kanske utan att tänka så mycket, gör på ett sätt, men författaren förklarar hur experten tänker för att hitta ett annat, bättre, sätt att bjuda (eller spela).

Givsamlingar, budproblem, spelproblem

Clues from the bidding at bridge (Julian Pottage) – En samling problem där varje enskilt problem tyvärr har en rubrik som vägleder en till att hitta rätt spelsätt. Trist, tycker jag eftersom jag inte har den vägledningen vid bordet. Dock intressanta givar som ändå ger lite inspiration till hur man kan tänka.
Maastricht challenge (Tim Bourke) – Tja, en samling problem helt enkelt.
Play these hands with Brian Senior (Brian Senior) – En till givsamling, men inte upplagd som problem. Istället beskriver författaren hela handen, både budgivning och spelföring och hur han listar ut det bästa sättet att behandla korten.
A bridge to inspired declarer play (Julian Laderman) – En givsamling till.
Take all your chances (Eddie Kantar) – Etthundra spelföingsproblem av varierande art och svårighetsgrad och med detaljerade förklaringar efteråt.

Diverse

How the experts win at bridge (Burt Hall, Lynn-Rose Hall) – En praktiskt inriktad bok som innehåller handfasta råd. Rekommenderas!
Why you lose at bridge (S J Simon) – En gammal bok, men den finns i nyare upplagor. Budgivningen kan tyckas lite ålderdomlig, men bokens poäng gäller fortfarande: att man vinner mycket på att undvika fel, inte genom att göra några få spektakulära saker i budgivning eller spel. Roligt skriven är den dessutom.
Bridge strategy (Grady Fuller) – En riktigt tråkig bok tycker jag. Inte en enda giv. Istället går han igenom hur man väljer en partner och annat mer perifert. De få matnyttiga sakerna är så kortfattat beskrivna så att man svårligen förstår det bara genom den här boken. Istället behöver man läsa andra böcker för att lära sig det, och då kan man undra vad man skall ha den här boken till överhuvudtaget.
Take your tricks (Edwin B Kantar) – En samling givar med diverse tips om alla möjliga aspekter av spelet. Lättläst.
More bedside bridge (ed. Elena Jeronimidis) – En samling kortare artiklar av diverse bridgeförfattare.
The winning edge (Jeremy Flint) – En lite äldre samling artiklar av en författare som var storspelare på 60-70-80-talen.

Underhållande

Unholy tricks (David Bird) – Del av en serie om bridgespelande munkar. Mycket galet, vilda budgivningar, lite underfundigheter. Kanske inte så mycket matnyttigt, men underhållande vilket väl är hela poängen?
Heavenly contracts (David Bird) – Som ovan
Max Bridge (Max Ödlund) – En av få svenska bridgeböcker. Inte heller så mycket matnyttigt, men underhållande!
Bridge’s strangest hands (Andrew Ward) – Titeln säger det mesta. Ett frosseri i sanslösa händer; den ena värre än den andra.

En sammanställning av bridgeböcker kan struktureras på många sätt. Kanske i bokstavsordning efter titel eller författare? Jag har försökt strukturera uppräkningen efter bokens karaktär – klart svårare, men kanske mer användbart?

Mitt generella tips är att som nybörjare skaffa sig bra böcker om grunderna såsom spelteknik och den mer basala budgivningen. Allteftersom man blir bättre kan man sedan addera en hel del böcker under temat bedömning, strategi, förståelse. Därefter kan man lägga till mer och mer avancerade böcker inom just de delar av spelet man vill utveckla – t.ex. utspel (viktigt), slambudgivning, ‘safety plays’, etc. Utöver detta kan man alltid ha någon bok med budproblem där man kan läsa ett i taget när tid ges. Till sist en underhållande bok att läsa i hängmattan.

och nej. Jag äger inga aktier i bridgeförlag! Håll till godo

2 kommentarer »

  1. Har någon boken Värdera din hand av Mike Lawrence till försäljning?

    Kommentar av Majnie Willners — 30 november 2011 @ 17:50

  2. Det är nog ont om svar här. Googlar man så verkar den vara slut på svenska, men den finns på en del bibliotek tydligen. Det verkar också gå att köpa den begagnat på nätet, men då gäller det originalet på engelska. Lycka till!

    Kommentar av Christian — 02 december 2011 @ 01:38


RSS feed for comments on this post.

Lämna en kommentar

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.