Bridgeblogg från Motala

Kontroller – kontrollbudgivning

För att komma till slam behövs en del styrka. Som nybörjare får man lära sig att om man har 33 hp så kan man spela lillslam, och om man har 37 hp kan man spela storslam, men helt säkert är det inte för det. Det går att hitta händer där man kommer upp i nämnda styrka men ändå inte kan spela hem motsvarande slam och då beror det på dålig anpassning eller att man saknar kontroller. Detta är något som många mindre rutinerade har svårt för, så här kommer mitt försök att förklara hur det fungerar.

Med ‘kontroll’ menar man att man på något sätt kan hindra motståndarna för att ta två snabba stick i en färg. Förstakontroll innebär att man har esset, eller renons om det är ett trumfkontrakt man siktar mot. Andrakontroll innebär att man har kungen, eller singel om det är trumf man skall spela.

En bra regel är att kontroller i form av renonser och singlar bara får visas i färger som partnern inte har bjudit naturligt. (Om partnern sitter medEDknxxx så vill han ju väldigt gärna veta att min andrakontroll är kungen och inte en singel.)

Ett kontrollbud visar alltså att man har en kontroll, men minst lika viktigt är att det visar slamintresse. Om jag till exempel öppnat med 1♠ och partnern svarat 3♠ så bjuder jag ju helt enkelt bara 4♠ om utgång är det jag tror att vi skall spela. Kontrollbudet 4♣ är bara intressant om jag tror att vi skall längre än till 4♠. Alltså: kontrollbud visar slamintresse! Det är också ett kommando till partnern att bistå med kontrollbud om han kan. (Man kan tänka sig vissa undantag där man inte är tvungen att visa en kontroll, men det får bli en senare genomgång.)

Den här artikeln skall ses som ett komplement till en artikel jag tidigare skrivit om essfrågor. Där skrev jag att essfrågan ibland överutnyttjas. Kontrollbud är nog snarare underutnyttjat, åtminstone av mer nybörjarbetonade par som förhoppningsvis kan lära sig något här. Hur anpassningen skall värderas är mer luddigt att ta till sig som nybörjare, men jag hoppas med några exempel kunna få någon att förstå lite mer av det också. Nu kör vi!


North Deals
None Vul
♠ A K J 2
A J 10 2
9 8
♣ Q J 6
N
W E
S
♠ Q 10 6
K Q 4 3
Q J 7
♣ A K 3

Här har man 33 hp så 6NT borde man spela enligt boken, och även 6 skall gå med 33 hp och 8-korts -färg ihop. Problemet är bara att NS börjar med att ta E och K för en straff. Felet är att man saknar kontroll i .

Det där med 33 hp säger ju bara att motståndarna inte kan ha två ess att ta för.


North Deals
None Vul
♠ A Q 8
A K 3 2
K 8 3 2
♣ K J
N
W E
S
♠ K 9 6 3
7 5 4
A 9 7 5
♣ A Q

West North East South
Pass 1 Pass
1 Pass 1 ♠ Pass
2 ♣1 Pass 2 NT2 Pass
?
  1. Fjärde färg, frågar efter mer upplysningar.
  2. Lovar håll i ♣

Här är inte kontrollerna problemet. Istället är det jämna fördelningar, onödiga hp i ♣, och lite klen trumf. Det kan förstås vara svårt att få reda på hur det sitter under budgivningen men det är viktigt att försöka dra slutsatser om detta.

Här visar öst först två färger och sedan även håll i ♣. Väst har ju mycket poäng och är förstås intresserad av en slam i eller NT.

Väst kan dock räkna ut att öst borde vara kort i ♣ och/eller och då är risken stor för att ♣-honnörerna kommer falla på varandra, dvs hans egna ♣-honnörer är mindre värdefulla än vad deras hp-värde antyder. Om öst däremot har trekorts ♣ så är öst istället kort i och då är nog K lite överflödig. Det kan faktiskt vara så att det hade varit bättre om han hade haft D istället för K fastän det inneburit en hp mindre. Man kan också tänka sig att ta bort ♣Kkn och ersätta dem med honnörer i de längre färgerna och — det hade också ökat spelstyrkan i västs hand.

Sett till dessa negativa faktorer med västs hand skall han kanske bara invitera till slam fastän han har 20 hp och en öppningshand mittemot? (Pedagogiskt nog går det bara att få ihop 11 stick eftersom man förlorar ett i vardera rödfärg.)


North Deals
None Vul
♠ A Q 8
A K 6 3 2
K 8 3 2
♣ 3
N
W E
S
♠ K 9 6 3
Q 7
A Q 9 7
♣ 5 4 2

West North East South
Pass 1 Pass
1 Pass 1 ♠ Pass
2 ♣1 Pass 2 2 Pass
?
  1. Fjärde färg, frågar efter mer upplysningar.
  2. Förnekar håll i ♣ och 3-stöd i

Jämför nu med den här snarlika given där både öst och väst är betydligt svagare än tidigare!

Öst kan nu inte lova något håll i ♣, men det är något som väst blir glad över eftersom väst själv har fått en singel i ♣. Väst tänker sig ett högt-kontrakt och om öst hade visat ♣-håll så skulle ju västs stöldvärden innebära att han får stjäla partnerns honnörer. Det är mycket trevligare att kunna stjäla partnerns hackor. Om öst bara har hackor i ♣ så innebär det att NS har 10 hp i ♣ varav bara 4 är värdefulla tack vare västs singel. Samtidigt innebär det att östs honnörer är mer koncentrerade till de övriga färgerna där de gör större nytta.

Väst har dessutom fått en femte -hacka och det ökar sannolikheten att man kan godspela något där. Om öst har 2-korts så kan en -stöld av öst godspela ett eller två stick hos väst. Västs fina honnörer passar säkert fint till östs ♠-färg också.

Väst bör inse att anpassningen är suverän och gå vidare i . Det kanske är mycket begärt att komma till slam, men det går utmärkt att spela fastän man bara har 27 hp ihop.


North Deals
None Vul
♠ K Q 7 3
K J 4
6 4 2
♣ A 6 5
N
W E
S
♠ A J 8 2
A Q 10 3 2
A J
♣ 9 7

West North East South
Pass 1 Pass
1 ♠ Pass 3 ♠ Pass
4 ♣1 Pass 4 1 Pass
4 1 Pass 4 NT2
  1. Kontrollbud
  2. Frågebud

Här får väst höra att öst har ett bra stöd i ♠ och väst vet att man skall spela utgång, minst. Väst kan också lista ut att om öst haft 4-4 i högfärgerna hade han troligen öppnat med 1NT om han hade haft 16-17 hp. Därför borde nog öst ha 18 eller t.o.m. 19 hp om han har 4-4 i högfärgerna. Det andra alternativet är att öst har 5-korts (eller t.o.m. 6-korts) och då är ju den färgen en väldigt bra stickkälla i kraft av västs fina -anpassning.

Högfärgerna är det alltså inget fel på och slam verkar kunna ligga inom räckhåll, men att bara fråga efter ess är fel, bland annat för att väst inte har kontroll på . Om öst har:
♠Ekn82
ED632
xx
♣KD

så svarar han tre ess, eller nyckelkort, och väst kommer bjuda 6♠. Tyvärr kan ju NS ta de första två sticken i

Väst bjuder därför ett kontrollbud. Om han bara vill till 4♠ så finns det som sagt ingen anledning att bjuda något annat än just 4♠, så kontrollbudet visar inte bara att väst har en kontroll, utan också att han är intresserad av att leta efter ett högre kontrakt än 4♠. Öst är inte negativt inställd till att leta sig mot slam och bidrar med ett kontrollbud i sin tur.

Just 4 var det bud väst absolut ville höra för nu vet han att det finns kontroller i alla färger. Väst skulle då kunna fråga efter ess själv men väljer att kontrollbjuda och det måste visa ess eller kung eftersom det är partnerns färg. Öst ser på sin egen hand att det är K partnern har, och det ser ju trevligt ut och öst går vidare med nyckelkortsfråga. Även om öst går ner i 4♠ så kan väst gå vidare.


North Deals
None Vul
♠ 7
A K 6 5 4
K 5
♣ A K J 9 2
N
W E
S
♠ A 8 3
Q J
A Q J 8 4 3
♣ 10 8

West North East South
Pass 1 Pass
1 Pass 2 Pass
3 ♣1 Pass 3 NT2 Pass
4 3 Pass 4 ♠4 Pass
4 NT5 Pass 5 ♠6 Pass
5 NT7 Pass 7 8 Pass
Pass Pass
  1. Krav
  2. Håll i ♠, rimligen inte 3-stöd i
  3. Stöd och slamintresse
  4. Kontrollbud
  5. RKCB 0413 med som trumf
  6. Två nyckelkort + trumfdam
  7. Vi har alla nyckelkort. Något extra? Kungar?
  8. Lite extra har jag

Så här skulle det kunna se ut när ÖV värderar sina honnörers placering bra.

Väst har ju långa färger med bra toppstyrka. Dessutom har han K5 till partnerns utlovade 6-kortsfärg. Då kan det finnas många stick att ta. Det gäller bara att inte förlora för många först.

Västs 3♣ är ju utgångskrav och lovar i princip 5-korts . Om öst hade haft 3-stöd i hade han därför bjudit 3 (vilket ju också varit krav eftersom utgångskrav redan är definierat.) Om väst då inte hade haft 5-korts så hade han kunnat bjuda 3NT eller bjuda 3♠ för att fråga efter håll. Därmed är det klart att när öst bjuder 3NT här så har han tvåkorts som mest.

Öst lovar ju också håll i ♠ genom sitt  3NT-bud. Hade han inte haft det hade han kunnat bjuda 3♠ (fjärde färg) för att fråga efter håll. Om väst nu bara vill spela utgång så passar han förstås på 3NT. Det enda undantaget skulle vara om har så skev hand så att han tror att ett färgkontrakt är bättre, och då får han bjuda 5 direkt. Det finns ingen anledning att invitera med 4 när öst bjudit en helt naturlig utgång. Därför är 4 krav och visar slamintresse.

Öst bör inte fråga efter nyckelkort eftersom han inte vet om man har kontroll i ♣ och även om mycket tyder på det med tanke på västs bud. Öst kontrollbjuder därför ♠ och väst frågar. Så får väst veta att man har alla nyckelkort och då kan storslam vara spelbart. Han kan ‘se’ 2 stick i ♣, 6 i , 2 i och ett plus en stöld i ♠. Summa 12 stick, men flera chanser finns till ett trettonde. De enda hp han vet att öst har är ♠E, ED — summa tio hp, men det måste finnas några till med tanke på att öst har öppnat. Det kan vara ♣D eller D t.ex. eller ♠K Sedan kan -färgen sitta jämnt hos NS så att den kan stöldresas. I värsta fall får man väl maska i ♣. Hur som helst finns det flera chanser, men med budet 5NT talar han också om för öst att det inte är långt till en storslam nu.

Öst har ju inga kungar att svara med, men så var alltså 5NT inte bara en kungfråga utan också en allmän invit till storslam. (Se essfrågeartikeln!) Vad kan då öst räkna ut från budgivningen? Jo att väst minst bör ha 5-korts , 4-korts ♣ och 2-korts . Då blir det max 2-korts ♠. Väst måste rimligen också ha starka kort och ganska bra färger. Därför är det mycket sannolikt att väst har K vilket gör östs Dkn riktigt värdefulla för att stärka västs -färg. Öst kan då ‘se’ ett stick i ♠, 5 i , 6 i och ett i ♣ — summa 13 stick!


North Deals
None Vul
♠ K Q
K J 9 3
J 9
♣ K J 10 7 5
N
W E
S
♠ A 8 6
A Q 6 4
Q 7 3
♣ A Q 9

West North East South
Pass 1 Pass
2 NT1 Pass 3 2 Pass
3 ♠3 Pass 4 ♣3 Pass
4 4 Pass Pass5 Pass
  1. Stenberg
  2. Stark hand, ingen singel
  3. Kontrollbud
  4. Ingen -kontroll
  5. Inte jag heller, så då skall vi stanna här

Västs 13 hp med en intressant 5-korts sidofärg verkar ju kul, men det räcker inte för att spela slam. Väst saknar ju kontroll i så han börjar kontrollbjuda. Någon kanske tänker att väst borde kontrollbjuda 4♣ för att säkrare sätta fokus på att öst skall kontrollbjuda 4, men då har väst även förnekat kontroll i ♠. Idén med kontrollbud är nämligen just den att man visar alla kontroller man har och då kan partnern både dra slutsatser om vad man bjuder, och om vad man inte bjuder. Titta på nästa giv!


North Deals
None Vul
♠ Q 10
K J 9 3
J 9
♣ K Q 10 7 5
N
W E
S
♠ J 8
A Q 6 4 2
K Q 7 3
♣ A 9

West North East South
Pass 1 Pass
2 NT1 Pass 3 2 Pass
4 ♣3 Pass 4 4 Pass
Pass Pass
  1. Stenberg
  2. Stark hand, ingen singel
  3. Kontrollbud, förnekar kontroll i ♠
  4. Vet att vi saknar en kontroll

Jämför denna budgivning med den förra. Här har väst hoppat över att kontrollbjuda 3♠. Då vet öst att vi saknar kontroll i ♠. Om öst kontrollbjuder 4 i det här läget lovar det därför kontroll även i ♠! För när väst har förnekat ♠-kontroll så finns det ju ingen anledning för öst att fortsätta att leta sig mot slam om inte öst heller har ♠-kontroll.


North Deals
None Vul
♠ Q 10
K J 9 3
J 9
♣ K Q 10 7 5
N
W E
S
♠ K 8
A Q 6 4 2
K Q 7 3
♣ A 9

West North East South
Pass 1 Pass
2 NT1 Pass 3 2 Pass
4 ♣3 Pass 4 NT4 Pass
5 5 Pass 5 6 Pass
Pass7 Pass
  1. Stenberg
  2. Stark hand, ingen singel
  3. Kontrollbud, förnekar kontroll i ♠
  4. RKCB 0314
  5. Ett eller fyra nyckelkort
  6. Trumfdamfråga om du har fyra, annars stoppbud
  7. Har bara ett nyckelkort

Vi fortsätter med samma sorts budgivning. Nu däremot, har öst fått kontroll på ♠-färgen. Dessutom har öst -kontroll, och lite mer styrka än han visat med sitt bud 3. Då behöver han inte kontrollbjuda 4 utan kan gå vidare mot essfråga själv.

Här får man stopp i 5 eftersom man saknar två av fem nyckelkort.


North Deals
None Vul
♠ Q 10
K J 9 3
A 9
♣ K Q 10 7 5
N
W E
S
♠ K 8
A Q 6 4 2
Q J 7 3
♣ A 9

West North East South
Pass 1 Pass
2 NT1 Pass 3 2 Pass
4 ♣3 Pass 4 4 Pass
4 NT5 Pass 5 ♠6 Pass
6 Pass Pass Pass
  1. Stenberg
  2. Stark hand, ingen singel
  3. Kontrollbud, förnekar kontroll i ♠
  4. Last train! Lovar ♠-kontroll men inte -kontroll
  5. RKCB 0314
  6. Två nyckelkort, samt trumfdam

Ännu en modifiering av handen men nu kanske det blir lite svårare med kontrollbuden eftersom kontrollerna sitter fördelade som de gör. Därför är det dags att introducera idén om ‘Last train’.

Väst förnekar fortfarande ♠-kontroll, men det har öst. Öst har däremot inte-kontroll så vad skall öst bjuda på 4♣?

Om han bjuder 4 för att förneka -kontroll så skall väl väst stanna eftersom han tror att man inte har ♠-kontroll?  Om öst bjuder 4♠ för att visa sin kontroll så måste väst bjuda 5 om han i sin tur saknar -kontroll. Då blir det kanske en bet där, men 4 hade gått hem. Oturligt!! Eller?

Här finns det anledning att vara lite flexibel med det där allra sista kontrollbudet före vår utgång, dvs 4 när  nu vår utgång är 4. Just 4 är ju sista chansen (‘last train’) att visa slamintresse innan utgången 4 är passerad. Om det då finns ett överhoppat kontrollbud av partnern, som här, är det bra att låta ‘last train-budet’ betyda att man har den saknade kontrollen. Om man hade haft både den saknade kontrollen och kontroll i den färg man faktiskt bjuder så hade man ju kunnat gå vidare med essfråga istället. Jämför förra handen. (Självklart fungerar 4 som last train när vi letar efter slam i ♠.)

OBS: last train ligger lite vid sidan av vanliga kontrollbud och verkar för många vara lite svåra att förstå sig på. Bara för att din partner säger sig spela med kontrollbud så behöver han alltså inte ha en susning om vad last train innebär. Så om du och din partner inte diskuterat igenom att använda last train så kan det vara riskabelt att bjuda 4 på en giv som den ovan. Men håll med om att det är fiffigt!


North Deals
None Vul
♠ K 7 5
K 9 6 3
A 9
♣ Q 9 7 2
N
W E
S
♠ Q 8
A Q J 4 2
Q J 7 3
♣ A K

West North East South
Pass 1 Pass
2 NT1 Pass 3 2 Pass
3 ♠3 Pass 4 ♣3 Pass
4 3 Pass 4 NT4 Pass
5 5 Pass 6 Pass
Pass Pass
  1. Stenberg
  2. Stark hand, ingen singel
  3. Kontrollbud
  4. RKCB 0314
  5. Två utan trumfdamen

Notera skillnaden mot förra given. Här finns inget överhoppat kontrollbud. Västs 4 är därför inte last train utan ett helt naturligt kontrollbud.

Eftersom väst har kontroll i så kan han fråga efter ess själv istället för att bjuda 4, men om öst skulle ha minimum för vad han har visat så kanske man kommer för högt? Väst har ju själv minimum för sin egen budgivning. Just det meddelar han öst genom att kontrollbjuda istället för att essfråga.

Om öst då har nätt och jämnt 15-16 hp så kan man tänkas stanna i 4.


North Deals
None Vul
♠ J 8 7
Q 10
8 6 5 4
♣ K 8 4 2
♠ A 9 4 3 2
J 6 5
Q 7
♣ A Q 9
N
W E
S
♠ K Q 10 6 5

A K J 10 9
♣ J 10 6
♠ —
A K 9 8 7 4 3 2
3 2
♣ 7 5 3

West North East South
Pass 1 ♠ 4 1
4 ♠ Pass 5 2 Pass
6 ♠3 Pass Pass Pass
  1. Spärr
  2. Slamintresse, förnekar kontroll i ♣
  3. Jag har det du verkar behöva

Man kan tänka sig fler lägen där kontrollvisande bud är intressanta. Kanske kan kan det här vara rimligt? (Jag gissar att det finns varierande åsikter om vad budet 5 betyder här, men ändå.)

När öst får chansen att bjuda 5 här är det i ett läge där 4♠ med all rimlighet är på väg att bli slutbudet. Om nord hade velat offra sig så hade han gjort det direkt efter 4♠. Syd som redan spärrat så högt han förmådde kan rimligen inte hitta på att bjuda en nivå högre — det borde han ha gjort redan förra ronden i så fall. Därför behöver inte öst göra någonting annat än att passa om han är nöjd med att spela 4♠. Östs 5 innebär därför att han är intresserad av något högre, nämligen en slam, och han några alternativa bud att ta till för att hitta dit:

  • Han kan fråga efter ess med 4NT, men det kräver att han har kontroller själv.
  • Han kan bjuda 5♠ vilket sätter fokus på hur bra trumfstöd väst har. Fortfarande bör öst stå för kontroller i sidofärgerna.
  • Slutligen kan han bjuda en ny färg, vilket jag (och många andra tror jag) tycker visar en kontroll och samtidigt avsaknad av någon annan kontroll.

Här är det enkelt. Eftersom öst hoppar över den kontroll han saknar så vet väst att det är ♣-kontrollen som är intressant. Om öst istället hade haftkn109 och ♣EKkn109 så hade han bjudit 5♣ istället. Då vet inte väst om det är -kontroll eller -kontroll öst vill höra, så då får väst helt enkelt bjuda den kontroll han har. Om väst inte har någon kontroll alls får han återvända till trumffärgen helt enkelt.


North Deals
None Vul
♠ A Q J
A Q 10 6 2
K 2
♣ 9 8 7
N
W E
S
♠ K 7 4 2

A J 7 6
♣ K J 5 3 2

West North East South
Pass 1 ♣ Pass
1 Pass 1 ♠ Pass
2 1 Pass 2 NT2 Pass
3 3 Pass 3 NT4 Pass
4 5 Pass 4 NT6 Pass
Pass Pass
  1. Fjärde färg, rondkrav, utgångsinvit
  2. -håll, sannolikt inte 3-stöd i
  3. Utgångskrav, minst 5-korts
  4. Vill spela 3NT, definitivt inte 3-stöd i
  5. Kontrollbud, verkligen slamintresserad
  6. Negativt, verkligen inte slamintresserad

I början skrev jag ju att kontrollbud i princip var ett kommando till partnern att bistå med kontrollbud, men ingen regel utan undantag. Detta kan vara ett sådant.

Väst tycker att han är väldigt stark och öst verkar inte ha något -stöd . Öst bjuder ett helt naturligt 3NT som ju är en utmärkt utgång. Att väst då går vidare med 4 kan bara vara av en anledning — han vill till slam! I brist på trumfanpassning är det rimligen 6NT han har i tankarna.

Öst tittar över sina kort med skepsis. Han har klena färger, minimum för sin budgivning hittills och renons i partnerns längsta färg. Och partnern borde inte ha en genomgående -färg heller för då hade han gjort ett hoppande borttag, dvs bjudit 2 direkt på 1♣. Riktigt trist! Att bidra med ett kontrollbud nu (skulle vara 4♠ här) skulle skicka signalen att öst går med på att sikta mot slam och 4NT i den här sekvensen är istället negativt.

2 kommentarer »

  1. Kan jag skriva ut detta?

    Kommentar av John Wikstrand — 05 september 2018 @ 12:50

    • Visst! (Ledsen att jag missat att svara tidigare.)

      Kommentar av Christian — 06 januari 2019 @ 03:57


RSS feed for comments on this post.

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.